Wykonanie
Lubicie jeść
ryby ? My bardzo! U nas dzisiaj na obiad
flądra zapiekana w
sosie pomidorowym i oczywiście pyszna
sałatka z
jarmużu .Musiałam dzisiaj pokombinować zdrowo, bo nie mam dostępu do połowy szafek w kuchni. Moja kuchnia to plac budowy w związku z dostawieniem balkonu. Wczoraj zostało wyjęte okno, poszerzono otwór na drzwi balkonowe, a dzisiaj mają być wstawione drzwi. Później oczywiście będą roboty wykończeniowe jak szpachlowanie, malowanie i sprzątanie… Postaram się jednak coś nowego dodać w miarę istniejących możliwości.A co do obiadu to zacznę od
flądry. Wybrałam dzisiaj
flądrę, bo filety są cienkie i łatwe do formowania w rulon.
Sos pomidorowy każdy może zrobić według własnego uznania. U mnie tradycyjny
sos pomidorowy doprawiony francuską mieszanką
ziołową, natomiast
sałatkę zrobiłam z
jarmużu,
cukini,
batata i
sera halloumi. Kolorowo, pysznie i zdrowo. Zapraszam po przepis!
Flądra zapiekana w
sosie pomidorowym na 4 porcje450 g filetów z
flądry600 g pokrojonych
pomidorów z puszki1
cebula2 ząbki
czosnku1 łyżeczka francuskich
ziół, u mnie dzisiaj zuszone
sól i
pieprz do smaku1 łyżka
oliwy
Pokrój
rybę w podłużne paski. Każdy pasek lekko dopraw
solą i
pieprzem, zroluj i ułóż w żaroodpornym naczyniu jeden obok drugiego.
Cebulę i
czosnek pokrój w kostkę i zeszklij na
oliwie. Dodaj
zioła i
pomidory, dopraw
solą i
pieprzem, zagotuj. Zalej
rybę sosem i zapiecz w piekarniku nastawionym na 200ºC. Piecz przez 20 minut. Posyp uprażonym
słonecznikiem.
Sałatka z
jarmużu,
cukini,
batata i halloumi200 g
jarmużu1
cukinia1
batat125 g halloumi
kiełki słonecznika1 łyżka pestek
słonecznika2 łyżki
oliwysól morskapieprz do smaku

Odkrój grube łodygi z
jarmużu.
Młode pofałdowane liście porwij na kawałki. Obierz
batata i pokrój w słupki. Pokrój w plasterki
cukinię. Wymieszaj warzywa z
oliwą,
solą i upiecz w piekarniku nastawionym na 200ºC. Kiedy warzywa będą już prawie gotowe usmaż na patelni
jarmuż (u mnie al dente), a następnie pokrojony na kawałki halloumi na
oliwie. Wymieszaj delikatnie pieczone warzywa z
jarmużem i halloumi. Na koniec posyp
sałatkę kiełkami i
pestkami słonecznika.Polecane przepisy
Łosoś z grilla na zielonoKotlety mielone z
łososiaCzyżby już świątecznie…
Sałatka z
jarmużu halloumi i
buraczkówPesto z
jarmużu i
orzechów cashew