ßßß Cookit - przepis na Flądra zapiekana w sosie pomidorowym

Flądra zapiekana w sosie pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Lubicie jeść ryby ? My bardzo! U nas dzisiaj na obiad flądra zapiekana w sosie pomidorowym i oczywiście pyszna sałatka z jarmużu .
Musiałam dzisiaj pokombinować zdrowo, bo nie mam dostępu do połowy szafek w kuchni. Moja kuchnia to plac budowy w związku z dostawieniem balkonu. Wczoraj zostało wyjęte okno, poszerzono otwór na drzwi balkonowe, a dzisiaj mają być wstawione drzwi. Później oczywiście będą roboty wykończeniowe jak szpachlowanie, malowanie i sprzątanie… Postaram się jednak coś nowego dodać w miarę istniejących możliwości.
A co do obiadu to zacznę od flądry. Wybrałam dzisiaj flądrę, bo filety są cienkie i łatwe do formowania w rulon. Sos pomidorowy każdy może zrobić według własnego uznania. U mnie tradycyjny sos pomidorowy doprawiony francuską mieszanką ziołową, natomiast sałatkę zrobiłam z jarmużu, cukini, batata i sera halloumi. Kolorowo, pysznie i zdrowo. Zapraszam po przepis!
Flądra zapiekana w sosie pomidorowym na 4 porcje
450 g filetów z flądry
600 g pokrojonych pomidorów z puszki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka francuskich ziół, u mnie dzisiaj zuszone
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oliwy
Pokrój rybę w podłużne paski. Każdy pasek lekko dopraw solą i pieprzem, zroluj i ułóż w żaroodpornym naczyniu jeden obok drugiego. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Dodaj zioła i pomidory, dopraw solą i pieprzem, zagotuj. Zalej rybę sosem i zapiecz w piekarniku nastawionym na 200ºC. Piecz przez 20 minut. Posyp uprażonym słonecznikiem.
Sałatka z jarmużu, cukini, batata i halloumi
200 g jarmużu
1 cukinia
1 batat
125 g halloumi
kiełki słonecznika
1 łyżka pestek słonecznika
2 łyżki oliwy
sól morska
pieprz do smaku
Odkrój grube łodygi z jarmużu. Młode pofałdowane liście porwij na kawałki. Obierz batata i pokrój w słupki. Pokrój w plasterki cukinię. Wymieszaj warzywa z oliwą, solą i upiecz w piekarniku nastawionym na 200ºC. Kiedy warzywa będą już prawie gotowe usmaż na patelni jarmuż (u mnie al dente), a następnie pokrojony na kawałki halloumi na oliwie. Wymieszaj delikatnie pieczone warzywa z jarmużem i halloumi. Na koniec posyp sałatkę kiełkami i pestkami słonecznika.
Polecane przepisy
Łosoś z grilla na zielono
Kotlety mielone z łososia
Czyżby już świątecznie…
Sałatka z jarmużu halloumi i buraczków
Pesto z jarmużu i orzechów cashew
Źródło:http://codojedzenia.pl/fladra-zapiekana-w-sosie-pomidorowym