ßßß
Flądra zapiekana w sosie pomidorowym na 4 porcje450 g filetów z flądry600 g pokrojonych pomidorów z puszki1 cebula2 ząbki czosnku1 łyżeczka francuskich ziół, u mnie dzisiaj zuszonesól i pieprz do smaku1 łyżka oliwy
Pokrój rybę w podłużne paski. Każdy pasek lekko dopraw solą i pieprzem, zroluj i ułóż w żaroodpornym naczyniu jeden obok drugiego. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Dodaj zioła i pomidory, dopraw solą i pieprzem, zagotuj. Zalej rybę sosem i zapiecz w piekarniku nastawionym na 200ºC. Piecz przez 20 minut. Posyp uprażonym słonecznikiem.Sałatka z jarmużu, cukini, batata i halloumi200 g jarmużu1 cukinia1 batat125 g halloumikiełki słonecznika1 łyżka pestek słonecznika2 łyżki oliwysól morskapieprz do smaku
Odkrój grube łodygi z jarmużu. Młode pofałdowane liście porwij na kawałki. Obierz batata i pokrój w słupki. Pokrój w plasterki cukinię. Wymieszaj warzywa z oliwą, solą i upiecz w piekarniku nastawionym na 200ºC. Kiedy warzywa będą już prawie gotowe usmaż na patelni jarmuż (u mnie al dente), a następnie pokrojony na kawałki halloumi na oliwie. Wymieszaj delikatnie pieczone warzywa z jarmużem i halloumi. Na koniec posyp sałatkę kiełkami i pestkami słonecznika.Polecane przepisyŁosoś z grilla na zielonoKotlety mielone z łososiaCzyżby już świątecznie…Sałatka z jarmużu halloumi i buraczkówPesto z jarmużu i orzechów cashew