Dawno nie robiłam naleśników. Moje dzieci lubią amerykańskie pancakes, a więc dzisiaj upiekłam im dyniowe placuszki z pistacjami, do tego polane syropem z agawe .Dyniowe placuszki to super pyszne śniadanie czy podwieczorek. Bardzo lubię dogadzać moim bliskim i cieszę się kiedy mnie pochwalą, że im smakowało. Dyniowe placuszki z korzennymi przyprawami to nowy przysmak, więc na to wygląda, że rozstania z dynią jeszcze nie będzie…Składniki: na 20 placuszków375 ml mleka375 puré z dynii2 jajka2 łyżki oleju2 łyżki winnego octu500 ml mąki4 łyżki brązowego cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżka cynamonu½ łyżeczki kardamonu½ łyżeczki zmielonych gożdzików300 ml obranych orzechów, u mnie pistacjemasło do smażeniaWykonanie:W oddzielnych miseczkach wymieszaj mokre i suche składniki. Pistacje zachowaj do posypania.Połącz teraz mokre i suche składniki bardzo delikatnie, nie mieszaj.Smaż małe okrągłe placuszki, które natychmiast po wylaniu na patelnię posyp pistacjami.Podawaj placuszki polane syropem agawe lub klonowym.Polecane przepisyPlacuszki na śniadanieAmerykańskie pancakes z malinami i jagodamiJogurtowe placki z truskawkami