ßßß Cookit - przepis na Pełnoziarniste muffiny z jagodami

Pełnoziarniste muffiny z jagodami

nazwa

Wykonanie

Nie przepadam za polskimi jagodami i zawsze uporczywie czekam na borówki amerykańskie - duże, słodkie kulki. Co nie przeszkadza mi w międzyczasie robić z "naszymi" jagodami (borówek - zawsze miałam z tym problem, ot, krakowski dylemat) muffin, babeczek, ciast, dżemów... Dziś muffiny. Z mąki żytnio-razowej, z brązowym cukrem i wielkim jajkiem prosto ze wsi.
Składniki:
3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej żytnio-razowej
1/4 szklanki mąki pszennej
pół szklanki brązowego cukru
duże jajko
pół szklanki mleka
45 g masła
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki grubo posiekanych orzechów (u mnie brazylijskie)
niepełna szklanka jagód
Przygotowanie:
Napełnić szklankę w 3/4 mąką żytnio-razową i dopełnić mąką pszenną. Wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier, sodę i orzechy. W drugiej misce roztopić masło (najlepiej w mikrofali), po czym dodać do niego mleko oraz jajko i dobrze wymieszać trzepaczką. Następnie przelać masę maślano-jajeczną do pierwszej miski z mąką i wymieszać do połączenia się składników. Wsypać jagody i ostrożnie zamieszać łyżką. Napełnić foremki do pełna, wstawić do piekarnika na 25-30 minut do temperatury 200 stopni. Po wyjęciu dobrze wystudzić.
Źródło:http://bookmeacookie.blogspot.com/2010/08/penoziarniste-muffiny-z-jagodami.html