ßßß
Czy pisałam już, że pokochałam wszystko co 'maple - pecan'? Jestem wręcz zafascynowana tym połączeniem! Te muffinki to dopiero początek ... a są bardzo smaczne, przekonajcie się sami. Przepis Sary Lewis z '200 cakes & bakes'. Polecam!Składniki na 8 muffinek (wg autorki przepisu - bo wg mnie na 12 ;):300 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej100 g jasnego brązowego cukru1 jajko50 ml syropu klonowego250 ml mleka50 g masła, roztopionego125 g białej czekolady, posiekanej75 g orzechów pekan, posiekanych + do dekoracjiDo naczynia przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, cukier. W osobnym naczyniu roztrzepać jajko, dodać syropu klonowego, mleka, roztopionego masła. Zawartość naczyń połączyć i krótko wymieszać. Wsypać posiekane orzechy i czekoladę.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do nich nakładać ciasto (do 2/3 wysokości), na górę każdej kłaść pekana.Piec 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC.Smacznego :)