Wykonanie

Czy
pisałam już, że pokochałam wszystko co 'maple - pecan'? Jestem wręcz zafascynowana tym połączeniem! Te muffinki to dopiero początek ... a są bardzo smaczne, przekonajcie się sami. Przepis
Sary Lewis z '200 cakes & bakes'. Polecam!Składniki na 8 muffinek (wg autorki przepisu - bo wg mnie na 12 ;):300 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej100 g jasnego
brązowego cukru1
jajko50 ml
syropu klonowego250 ml
mleka50 g
masła, roztopionego125 g
białej czekolady, posiekanej75 g
orzechów pekan, posiekanych + do dekoracjiDo naczynia przesiać
mąkę, dodać
proszek do pieczenia,
sodę,
cukier. W osobnym naczyniu roztrzepać
jajko, dodać
syropu klonowego,
mleka, roztopionego
masła. Zawartość naczyń połączyć i krótko wymieszać. Wsypać posiekane
orzechy i
czekoladę.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do nich nakładać ciasto (do 2/3 wysokości), na górę każdej kłaść pekana.Piec 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC.Smacznego :)