Wykonanie
Szybkie,
orzechowe słodkości dla każdego. Mogą być również alternatywą na Tłusty Czwartek :)

1 i 1/4 szklanki
mąki pszennej2 kopiaste łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki zmielonych
orzechów (możecie dać jakie tylko lubicie)
garść posiekanych
orzechów1/3 szklanki
brązowego cukru1 łyżeczka
cukru waniliowego1
jajo0,5 szklanki
mleka50 gramów stopionego, schłodzonego
masłaglazura:
30 gramów stopionego, lekko ciepłego
masła1 kopiasta łyżeczka
cynamonu2 kopiaste łyżki
brązowego cukruorzechy do dekoracji
W jednej misce mieszamy
mąkę,
cukry,
proszek do pieczenia i zmielone
orzechy.
W drugiej mieszamy
jajo,
mleko,
masło, zawartość tej miski przelewamy do pierwszego naczynia, mieszamy łyżką do połączenia składników, wsypujemy posiekane średnio
orzechy, rozprowadzamy po cieście.
Foremkę do muffin wypełniamy papilotkami, nakładamy ciasta do 3/4 wysokości, pieczemy około 25 minut w temperaturze 190 stopni, do suchego patyczka.
Masło mieszamy z
cukrem i
cynamonem. Jeszcze ciepłe muffiny smarujemy glazurą, dekorujemy
orzechami.

