Wykonanie
Pyszne, wilgotne i pełne
jabłek - muffiny. Przygotowanie trwa kilka chwil, pieczenie również, a ten smak - niebo w gębie! Muffiny są wilgotne w środku i można je podać również z kruszonką. Ja przyznaję się bez bicia, robiłam je w pośpiechu i o kruszonce zapomniałam. Przy kolejnym wypieku - na pewno nie pogardę kruszonką np
cynamonową, jaką znajdziecie w przepisie na
ciasto drożdżowe ze
śliwkami i kruszonką . Ahhh zostają u nas na dłużej. Proste w wykonaniu, jak każde muffiny, które znajdziecie na blogu.
Składniki:* muffiny:- 4
jajka- 3/4 - 1 szklanka
cukru- 4 szklanki
mąki pszennej- 2 łyżki
cynamonu- 4 łyżki
mleka- 100g miękkiego
masła- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 4 średniej wielkości
jabłka (2 starte na grubych oczkach tarki i 2 pokrojone w kostkę)* kruszonka:- 100g
masła zimnego- 1 szklanka
mąki- 4 łyżki
cukru brązowego- 1 łyżeczka
cynamonu* dodatkowo:-
cukier puder,
miód - do wyboru
Wszystkie składniki na muffiny, umieścić w misce i wymieszać. Nie używać miksera. Wymieszać najlepiej widelcem do połączenia się składników.Masę wykładać do formy na muffiny wyłożonej papierem do pieczenia. Można sporo wykładać masy, muffinki bardzo delikatnie urosną.Ze składników na kruszonkę, zrobić kruszonkę i posypać muffiny.Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok 30-35 minut, do tzw "suchego patyczka".Po upieczeniu, muffiny zostawić na ok 5 min w formie do przestudzenia. Następnie wyjąć i polać
miodem lub oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego!