ßßß Cookit - przepis na Muffiny / babeczki jabłkowe

Muffiny / babeczki jabłkowe

nazwa

Wykonanie

Pyszne, wilgotne i pełne jabłek - muffiny. Przygotowanie trwa kilka chwil, pieczenie również, a ten smak - niebo w gębie! Muffiny są wilgotne w środku i można je podać również z kruszonką. Ja przyznaję się bez bicia, robiłam je w pośpiechu i o kruszonce zapomniałam. Przy kolejnym wypieku - na pewno nie pogardę kruszonką np cynamonową, jaką znajdziecie w przepisie na ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką . Ahhh zostają u nas na dłużej. Proste w wykonaniu, jak każde muffiny, które znajdziecie na blogu.
Składniki:
* muffiny:
- 4 jajka
- 3/4 - 1 szklanka cukru
- 4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cynamonu
- 4 łyżki mleka
- 100g miękkiego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 średniej wielkości jabłka (2 starte na grubych oczkach tarki i 2 pokrojone w kostkę)
* kruszonka:
- 100g masła zimnego
- 1 szklanka mąki
- 4 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżeczka cynamonu
* dodatkowo:
- cukier puder, miód - do wyboru
Wszystkie składniki na muffiny, umieścić w misce i wymieszać. Nie używać miksera. Wymieszać najlepiej widelcem do połączenia się składników.
Masę wykładać do formy na muffiny wyłożonej papierem do pieczenia. Można sporo wykładać masy, muffinki bardzo delikatnie urosną.
Ze składników na kruszonkę, zrobić kruszonkę i posypać muffiny.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok 30-35 minut, do tzw "suchego patyczka".
Po upieczeniu, muffiny zostawić na ok 5 min w formie do przestudzenia. Następnie wyjąć i polać miodem lub oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło:http://cook-yourself.blogspot.com/2014/10/muffins-muffiny-jabkowe.html