ßßß Cookit - przepis na Orkiszowe ciasto z rabarbarem

Orkiszowe ciasto z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Korzystając z wciąż trwającego sezonu na rabarbar, upiekłam kolejne ciasto z tym jakże ciekawym w smaku warzywem. Dodatek mąki orkiszowej oraz brązowego cukru sprawia, że zwykły placek z rabarbarem staje się niezwykły. Nieco karmelowe ciasto współgra smakowo z kwaśnym rabarbarem, a cołości dopełnia chrupiąca kruszonka. Pyszne i szybkie w przygotowaniu. Na taką wielkość blachy, której ja użyłam, polecam dodać więcej rabarbaru, bo warstwa ciasta wychodzi dosyć gruba.
Przepis zaczerpnięty od Ptasi, odrobinę przeze mnie zmieniony.
Składniki na blachę o wymiarach 21 x 25 cm:
Kruszonka:
180 g mąki pszennej
100 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 kostki stopionego masła, dobrze rozgrzanego
1/4 łyżeczki cynamonu
Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Zalać gorącym tłuszczem i dobrze wymieszać, aż powstanie kruszonka. Odstawić na bok.
Ciasto:
ok. 700 g rabarbaru (zważonego po odcięciu końcówek)
2 łyżki brązowego cukru (Demerara)
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru
3 jajka
130 g mąki orkiszowej (użyłam razowej, typ 2000)
130 g mąki pszennej
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
140 g brązowego cukru Demerara
60 g ciemnego cukru Muscovado
190 g roztopionego masła
Blachę wyłożyć pergaminem. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C.
Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki, zasypać 2 łyżkami brązowego cukru, cynamonem oraz imbirem, wymieszać i odstawić na bok.
Jajka ubić z oba rodzajami cukru. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitych jajek. Wlać stopione masło i dobrze wszystko wymieszać. Ciasto wylać do przygotowanej wcześniej formy. Rabarbar ułożyć ciasno jeden kawałek przy drugim, lekko wciskając warzywo w ciasto. Jeżeli całość się nie zmieści resztę ułożyć na wyłożonym wcześniej rabarbarze. Ciasto urośnie i "pochłonie" słupki" rabarbaru. Wierzch posypać kruszonką.
Piec 35-40 minut do "suchego patyczka".
Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych:
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2013/05/orkiszowe-ciasto-z-rabarbarem.html