Wykonanie
Korzystając z wciąż trwającego sezonu na
rabarbar, upiekłam kolejne ciasto z tym jakże ciekawym w smaku warzywem. Dodatek
mąki orkiszowej oraz
brązowego cukru sprawia, że zwykły placek z
rabarbarem staje się niezwykły. Nieco karmelowe ciasto współgra
smakowo z kwaśnym
rabarbarem, a cołości dopełnia chrupiąca kruszonka. Pyszne i szybkie w przygotowaniu. Na taką wielkość blachy, której ja użyłam, polecam dodać więcej
rabarbaru, bo warstwa ciasta wychodzi dosyć gruba.Przepis zaczerpnięty od Ptasi, odrobinę przeze mnie zmieniony.Składniki na blachę o wymiarach 21 x 25 cm:Kruszonka:180 g
mąki pszennej100 g
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego1/2 kostki stopionego
masła, dobrze rozgrzanego1/4 łyżeczki
cynamonuMąkę wymieszać z
cukrem,
cukrem waniliowym i
cynamonem. Zalać gorącym tłuszczem i dobrze wymieszać, aż powstanie kruszonka. Odstawić na bok.Ciasto:ok. 700 g
rabarbaru (zważonego po odcięciu końcówek)2 łyżki
brązowego cukru (Demerara)1/2 łyżeczki
cynamonu1/4 łyżeczki
imbiru3
jajka130 g
mąki orkiszowej (użyłam razowej, typ 2000)130 g
mąki pszennej1 i 1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia140 g
brązowego cukru Demerara60 g ciemnego
cukru Muscovado190 g roztopionego
masłaBlachę wyłożyć pergaminem. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C.
Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki, zasypać 2 łyżkami
brązowego cukru,
cynamonem oraz
imbirem, wymieszać i odstawić na bok.
Jajka ubić z oba rodzajami
cukru.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i dodać do ubitych
jajek. Wlać stopione
masło i dobrze wszystko wymieszać. Ciasto wylać do przygotowanej wcześniej formy.
Rabarbar ułożyć ciasno jeden kawałek przy drugim, lekko wciskając warzywo w ciasto. Jeżeli całość się nie zmieści resztę ułożyć na wyłożonym wcześniej
rabarbarze. Ciasto urośnie i "pochłonie" słupki"
rabarbaru. Wierzch posypać kruszonką.Piec 35-40 minut do "suchego patyczka".Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych: