Wykonanie
Tego cista nie można zepsuć i nie można przejść koło niego obojętnie :) Ciasto
owocowe z kruszoną już w piekarniku nęci swoim zapachem wszystkich domowników. Dzieciaki wylizują surowe ciasto z miski, a ja zajadam się surową kruszonką … bo ta kruszonka jest po prostu przepyszna.
Przepis znalazłam na opakowaniu
torebki po cukrze, a ciasto robi furorę wśród znajomych
Królika i Niedźwiadka :) Wypróbowałam też z innymi
owocami i również świetnie się nadaje. Przepis po prostu uniwersalny.
Potrzebne będzie:Ciasto:1 szklanka
cukru1 kostka
margaryny2 ½ szklanki
mąki4
jaja2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniacukier waniliowy lub wanilinowy60 dkg
rabarbarubrązowy cukier,
cynamon (opcjonalnie do posypania
rabarbaru)Kruszonka:1/5
margaryny lub
masła2 łyżki
cukru2/3 szklanki
mąkiJak wykonać:Kruszonka:Połączyć mikserem rozdrobnioną
margarynę lub
masło na kawałki z
cukrem i
mąką, a następnie zagnieść w kulę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na ok. 20-30 min.Ciasto:Rozpuścić w garnuszku
margarynę i pozostawić do wystygnięcia.
Jaja ubić mikserem, dodać
cukier i dalej ubić aż staną się białe,a
cukier i
cukier waniliowy (wanilinowy) się rozpuści. Kolejno dodać przesianą
mąkę połączoną i wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i dalej mieszać. Na końcu dodać partiami przestudzoną
margarynę i bardzo starannie wymieszać. Ciasto wlać do blachy wyłożonej papierem (dobrze
potem odchodzi). Na wierzchu ułożyć umyty, osuszony, pokrojony i obrany
rabarbar (można go posypać lekko
brązowym cukrem i
cynamonem). Schłodzoną kruszonkę zetrzyj na ciasto - na tarce o dużych otworkach.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez ok. 50 minut.
Po wystudzeniu można posypać
cukrem pudrem, można nie posypywać, ale można już jeść bo jest pyszne :) Smacznego.