ßßß Cookit - przepis na serowe rogaliki z orzechami

serowe rogaliki z orzechami

nazwa

Wykonanie

Delikatne i kruche, polecam :) Porcja na 32 sztuki.
przepis stąd z moimi małymi zmianami
220 gramów mąki pszennej
220 gramów tłustego zmielonego twarogu (użyłam "Ulubiony")
220 gramów miękkiego masła
3 łyżki cukru
nadzienie:
1 rozbełtane jajo + 2 łyżki mleka do posmarowania
100 gramów zmielonych orzechów (dałam włoskie)
60 gramów brązowego cukru
0,5 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
2 łyżki rumu lub aromat rumowy do pokropienia farszu (opcjonalnie, jeśli ktoś nie doda cynamonu! )
dodatkowo:
1 rozbełtane jajo + 2 łyżki mleka do posmarowania rogalików przed pieczeniem
1 , 5 garści grubej rafinady do posypania
Z masła, twarogu, cukru i mąki zagniatamy ciasto (będzie dość klejące).
Dzielimy je na 4 równe części, każdą zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 60 minut.
Zmielone orzechy mieszamy dokładnie z cukrem i jeśli ktoś lubi z cynamonem.
Po tym czasie wyjmujemy pierwszą część.
Na dość mocno omączonej stolnicy wałkujemy z niej koło o średnicy około 26 cm.
Ciasto cieniutko smarujemy rozbełtanym jajem z mlekiem, posypujemy dość obficie posypujemy masą orzechową, jeśli ktoś nie dodał cynamonu, może w tym momencie pokropić je rumem (odrobinkę, dosłownie kropelki).
Ciasto dzielimy na 8 części.
Z każdej z nich rolujemy spiralkę i formujemy z niej rogalika.
Rogalki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 3 cm (nie urosną w trakcie pieczenia).
Smarujemy je jajem rozbełtanym z mlekiem i posypujemy grubym cukrem.
Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni, na złoto.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/02/serowe-rogaliki-z-orzechami.html