Wykonanie
Delikatne i kruche, polecam :) Porcja na 32 sztuki.

przepis stąd z moimi małymi zmianami220 gramów
mąki pszennej220 gramów tłustego zmielonego
twarogu (użyłam "Ulubiony")220 gramów miękkiego
masła3 łyżki
cukrunadzienie:1 rozbełtane
jajo + 2 łyżki
mleka do posmarowania100 gramów zmielonych
orzechów (dałam włoskie)60 gramów
brązowego cukru0,5 łyżeczki
cynamonu (opcjonalnie)2 łyżki
rumu lub
aromat rumowy do pokropienia farszu (opcjonalnie, jeśli ktoś nie
doda cynamonu! )dodatkowo:1 rozbełtane
jajo + 2 łyżki
mleka do posmarowania rogalików przed pieczeniem1 , 5 garści grubej rafinady do posypaniaZ
masła,
twarogu,
cukru i
mąki zagniatamy ciasto (będzie dość klejące).Dzielimy je na 4 równe części, każdą zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 60 minut.Zmielone
orzechy mieszamy dokładnie z
cukrem i jeśli ktoś lubi z
cynamonem.Po tym czasie wyjmujemy pierwszą część.Na dość mocno omączonej stolnicy wałkujemy z niej koło o średnicy około 26 cm.Ciasto cieniutko smarujemy rozbełtanym
jajem z
mlekiem, posypujemy dość obficie posypujemy masą
orzechową, jeśli ktoś nie dodał
cynamonu, może w tym momencie pokropić je
rumem (odrobinkę, dosłownie kropelki).Ciasto dzielimy na 8 części.Z każdej z nich rolujemy spiralkę i formujemy z niej rogalika.
Rogalki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 3 cm (nie urosną w trakcie pieczenia).Smarujemy je
jajem rozbełtanym z
mlekiem i posypujemy grubym
cukrem.

Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni, na złoto.

