ßßß
przepis stąd z moimi małymi zmianami220 gramów mąki pszennej220 gramów tłustego zmielonego twarogu (użyłam "Ulubiony")220 gramów miękkiego masła3 łyżki cukrunadzienie:1 rozbełtane jajo + 2 łyżki mleka do posmarowania100 gramów zmielonych orzechów (dałam włoskie)60 gramów brązowego cukru0,5 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)2 łyżki rumu lub aromat rumowy do pokropienia farszu (opcjonalnie, jeśli ktoś nie doda cynamonu! )dodatkowo:1 rozbełtane jajo + 2 łyżki mleka do posmarowania rogalików przed pieczeniem1 , 5 garści grubej rafinady do posypaniaZ masła, twarogu, cukru i mąki zagniatamy ciasto (będzie dość klejące).Dzielimy je na 4 równe części, każdą zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 60 minut.Zmielone orzechy mieszamy dokładnie z cukrem i jeśli ktoś lubi z cynamonem.Po tym czasie wyjmujemy pierwszą część.Na dość mocno omączonej stolnicy wałkujemy z niej koło o średnicy około 26 cm.Ciasto cieniutko smarujemy rozbełtanym jajem z mlekiem, posypujemy dość obficie posypujemy masą orzechową, jeśli ktoś nie dodał cynamonu, może w tym momencie pokropić je rumem (odrobinkę, dosłownie kropelki).Ciasto dzielimy na 8 części.Z każdej z nich rolujemy spiralkę i formujemy z niej rogalika.
Rogalki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 3 cm (nie urosną w trakcie pieczenia).Smarujemy je jajem rozbełtanym z mlekiem i posypujemy grubym cukrem.
Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni, na złoto.
