ßßß
Przyznaję, że nie lubię robić drożdżowych rogalików (zawsze bokami ucieka mi dżem lub ser :-). Więc jak zobaczyłam przepis (w 'The cookie and biscuit bible') na te kruchutkie ciasteczka, pomyślałam: coś dla mnie! Tym bardziej, że orzechy wypływać nie będą... Spiralki są smaczne, lekko tylko słodkie, atrakcyjne w wyglądzie i naprawdę proste do zrobienia. Mogłam poczekać z nimi na Dzień Orzechowy, ale... bedę mieć jeszcze pretekst by upiec coś z orzechami ;-).Składniki na 32 spiralki:225 g masła225 g kremowego twarożku typu philadelphia (może być twaróg 3-krotnie zmielony jak do serników)2 łyżeczki cukru225 - 250 g mąki pszennejNa glazurę:1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mlekacukier granulowany do posypaniaNa niedzienie:115 g orzechów włoskich lub pekan, drobno posiekanych75 g jasnego brązowego cukru1 łyżeczka cynamonuPrzy pomocy miksera połączyć wszystkie składniki ciasta, na końcu wsypując mąkę (dodając w miarę potrzeby więcej mąki). Ulepić kulę i podzielić ją na 2 części. Każdą z osobna spłaszczyć, zawinąć w woreczek i schłodzić w lodówce przez co najmniej pół godziny.Przygotować nadzienie - wszystkie składniki wymieszać.Wyjąć schłodzone ciasto, pierwszą kulkę rozwałkować na cienki placek o średnicy około 30 cm, podsypując mąką, by ciasto się nie kleiło. Powierzchnię posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, wysypać równomiernie połowę nadzienia. Placek podzielić nożem jak pizzę - na 4 ćwiartki, a każdą ćwiartkę na 4 części. Zwijać jak rogaliki, od zewnątrz, ku środkowi, nie zaokrąglając jednak na końcach. Po zwinięciu każdą spiralkę posmarować jajkiem i posypać cukrem. Analogicznie postąpić z drugim plackiem.Spiralki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 30 minut w temperaturze 170ºC (po upieczeniu wydawać się mogą troszkę mokre od środka, lecz po ostudzeniu 'dochodzą'). Studzić na kratce.Smacznego :-).