Wykonanie

Przyznaję, że nie lubię robić
drożdżowych rogalików (zawsze bokami ucieka mi
dżem lub
ser :-). Więc jak zobaczyłam przepis (w 'The cookie and biscuit bible') na te kruchutkie
ciasteczka, pomyślałam: coś dla mnie! Tym bardziej, że
orzechy wypływać nie będą... Spiralki są smaczne, lekko tylko słodkie, atrakcyjne w wyglądzie i naprawdę proste do zrobienia. Mogłam poczekać z nimi na Dzień
Orzechowy, ale...
bedę mieć jeszcze pretekst by upiec coś z
orzechami ;-).Składniki na 32 spiralki:225 g
masła225 g
kremowego twarożku typu philadelphia (może być
twaróg 3-krotnie zmielony jak do serników)2 łyżeczki
cukru225 - 250 g
mąki pszennejNa glazurę:1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mlekacukier granulowany do posypaniaNa niedzienie:115 g
orzechów włoskich lub pekan, drobno posiekanych75 g jasnego
brązowego cukru1 łyżeczka
cynamonuPrzy pomocy miksera połączyć wszystkie składniki ciasta, na końcu wsypując
mąkę (dodając w miarę potrzeby więcej
mąki). Ulepić kulę i podzielić ją na 2 części. Każdą z osobna spłaszczyć, zawinąć w woreczek i schłodzić w lodówce przez co najmniej pół godziny.Przygotować nadzienie - wszystkie składniki wymieszać.Wyjąć schłodzone ciasto, pierwszą kulkę rozwałkować na cienki placek o średnicy około 30 cm, podsypując
mąką, by ciasto się nie kleiło. Powierzchnię posmarować
jajkiem roztrzepanym z
mlekiem, wysypać równomiernie połowę nadzienia. Placek podzielić nożem jak pizzę - na 4 ćwiartki, a każdą ćwiartkę na 4 części. Zwijać jak rogaliki, od zewnątrz, ku środkowi, nie zaokrąglając jednak na końcach. Po zwinięciu każdą spiralkę posmarować
jajkiem i posypać
cukrem. Analogicznie postąpić z drugim plackiem.Spiralki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 30 minut w temperaturze 170ºC (po upieczeniu wydawać się mogą troszkę mokre od środka, lecz po ostudzeniu 'dochodzą'). Studzić na kratce.Smacznego :-).
