ßßß

Szarlotka to zdecydowanie najczęściej pojawiające się u mnie w domu ciasto. Uwielbiam ją przygotowywać, uwielbiam jej zapach, uwielbiam jej smak. Czasem jednak taka tradycyjna szarlotka musi się doczekać jakiegoś dodatku. Tym razem postanowiłam dołożyć do niej dwie garści orzechów włoskich.Miałam również małego pomocnika…
Składniki na ciasto:500g mąki pszennej tortowej200g prawdziwego masła2 jajka100g cukruMąkę przesiej. Dodaj posiekane masło, jajka oraz cukier. Zagnieć wszystko szybko, najlepiej przy pomocy robota (malaksera). Masę podziel na dwie równe części. Jedną owiń folią aluminiową i włóż do lodówki. Drugą rozwałkuj i wyklej blachę do ciasta (posmarowaną masłem i posypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia). Nakłuj widelcem spód ciasta i zapiecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.Składniki na farsz:3 duże jabłka2 garści orzechów włoskichszczypta cynamonu2 łyżki brązowego cukru1 łyżka bułki tartejJabłka obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej. Orzechy posiekaj drobno i dodaj do jabłek. Farsz dopraw cukrem i cynamonem. Dodaj bułkę tartą. Wymieszaj i wyłóż na podpieczony spód.Na wierzch zetrzyj drugą część ciasta (z lodówki). Najlepiej szatkownicą lub na tarce jarzynowej.Piecz całość jeszcze 40 minut w temperaturze 180-200 stopni. Wystudź i posyp cukrem pudrem.