Wykonanie


Szarlotka to zdecydowanie najczęściej pojawiające się u mnie w domu ciasto. Uwielbiam ją przygotowywać, uwielbiam jej zapach, uwielbiam jej smak. Czasem jednak taka tradycyjna szarlotka musi się doczekać jakiegoś dodatku. Tym razem postanowiłam dołożyć do niej dwie garści
orzechów włoskich.Miałam również małego pomocnika…


Składniki na ciasto:500g
mąki pszennej tortowej200g prawdziwego
masła2
jajka100g
cukruMąkę przesiej. Dodaj posiekane
masło,
jajka oraz
cukier. Zagnieć wszystko szybko, najlepiej przy pomocy robota (malaksera). Masę podziel na dwie równe części. Jedną
owiń folią aluminiową i włóż do lodówki. Drugą rozwałkuj i wyklej blachę do ciasta (posmarowaną
masłem i posypaną
mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia). Nakłuj widelcem spód ciasta i zapiecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.Składniki na farsz:3 duże
jabłka2 garści
orzechów włoskichszczypta
cynamonu2 łyżki
brązowego cukru1 łyżka
bułki tartejJabłka obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej.
Orzechy posiekaj drobno i dodaj do
jabłek. Farsz dopraw
cukrem i
cynamonem. Dodaj
bułkę tartą. Wymieszaj i wyłóż na podpieczony spód.Na wierzch zetrzyj drugą część ciasta (z lodówki). Najlepiej szatkownicą lub na tarce jarzynowej.Piecz całość jeszcze 40 minut w temperaturze 180-200 stopni. Wystudź i posyp
cukrem pudrem.