Pierożki z jabłkiem, pachnące cynamonem i maślaną bułką tartą to moja propozycja na zimowy podwieczorek.Składniki:· 500 g mąki pszennej· 1 1/4 szklanki wody· 1 duże jajko· szczypta soliMąkę zaparzamy wrzątkiem, kiedy powstaną kluski dodajemy jajko i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na 20 minut.Farsz jabłkowy:· 2 kg jabłek· 7 łyżek cukru· 1 łyżka miodumalinowego· cynamon do smaku· 3 łyżki bułki tartejObrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka i prużymy na niedużym ogniu aż całkiem się rozgotują i odparuje nadmiar soku. Doprawiamy cukrem. miodem i cynamonem. Dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Farsz studzimy.Ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm, wycinamy krążki, faszerujemy i lepimy pierożki. Gotujemy w osolonej wodzie niecałą minutę od wypłynięcia. Ugotowane pierożki podajemy z zezłoconą na maślebułką tartą.Okrasa:· 3 łyżki masła klarowanego· 3 łyżki bułki tartej· 2 łyżki brązowego cukruMasło topimy, dodajemy cukier i bułkę tartą i smażymy aż bułka będzie chrupiąca i złocista. Polewamy nią pierożki z jabłkami.