ßßß Cookit - przepis na Pierogi z jabłkiem i złocistą bułką tartą

Pierogi z jabłkiem i złocistą bułką tartą

nazwa

Wykonanie

Pierożki z jabłkiem, pachnące cynamonem i maślaną bułką tartą to moja propozycja na zimowy podwieczorek.
Składniki:
· 500 g mąki pszennej
· 1 1/4 szklanki wody
· 1 duże jajko
· szczypta soli
Mąkę zaparzamy wrzątkiem, kiedy powstaną kluski dodajemy jajko i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na 20 minut.
Farsz jabłkowy:
· 2 kg jabłek
· 7 łyżek cukru
· 1 łyżka miodu malinowego
· cynamon do smaku
· 3 łyżki bułki tartej
Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka i prużymy na niedużym ogniu aż całkiem się rozgotują i odparuje nadmiar soku. Doprawiamy cukrem. miodem i cynamonem. Dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Farsz studzimy.
Ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm, wycinamy krążki, faszerujemy i lepimy pierożki. Gotujemy w osolonej wodzie niecałą minutę od wypłynięcia. Ugotowane pierożki podajemy z zezłoconą na maśle bułką tartą.
Okrasa:
· 3 łyżki masła klarowanego
· 3 łyżki bułki tartej
· 2 łyżki brązowego cukru
Masło topimy, dodajemy cukier i bułkę tartą i smażymy aż bułka będzie chrupiąca i złocista. Polewamy nią pierożki z jabłkami.
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2016/02/pierogi-z-jabkiem-i-zocista-buka-tarta.html