Wykonanie
Moja koleżanka z pracy ostatnio przyniosła sobie na śniadanie pierogi z
jabłkami. Jak usłyszałem z czym są to pomyślałem sobie, że pewnie są takie bez rewelacji, zwyczajne pierogi. Nigdy takich nie jadłem, więc stwierdziłem, że zrobię je i zobaczę czy są warte spróbowania. I tu się myliłem, bo pierogi okazały się tak pyszne, że do dziś żałuję, że zrobiłem ich tak mało:).Składniki:- 2,5 szklanki
mąki pszennej- pół łyżeczki
soli-
jajko- 3 łyżki rozpuszczonego
masła- szklanka ciepłej
wody- 3 duże
jabłka- 4 łyżeczki
cukru- 3 szklanki zimnej
wody- łyżeczka
cynamonuPrzygotowanie:Do garnka wlewamy 3 szklanki
wody, wsypujemy
cukier,
cynamon i stawiamy na ogniu.
Jabłka obieramy, kroimy na ósemki i wrzucamy do
wody. Gotujemy przez około 2 minutyNa stolnicę przesiewamy
mąkę, dodajemy
sól i mieszamy. Robimy rowek w środku, dodajemy
jajko,
masło oraz ciepłą
wodę i wyrabiamy ciasto. Ciasto wałkujemy na cienki placek (około 2-3 mm). Za pomocą szklanki wykrawamy kółka, nakładamy
jabłka, zalepiamy i wrzucamy do gotującej się, osolonej
wody. Gotujemy około 2 minuty do momentu, aż wypłyną na powierzchnię.Pierogi wykładamy na talerz, polewamy słodką
śmietaną i prószymy
cynamonem.