Wykonanie
Składniki :1 szklanka puree z gotowanej na parze dyni250 g
mąki tortowej150 g
brązowego cukru100 g
masła3
jajka2-3 łyżeczki
przyprawy do piernika; ja nie miałam
przyprawy i dałam łyżkę
cynamonu, 1/3 łyżeczki
kardamonu i 1/3 łyżeczki
gałki muszkatołowej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sodyszczypta
soliewentualnie trochę
mleka lub
wodyjeśli mamy
orzechy to trochę można dodać
W przepisie stąd nie podano ile powinno być jaj :( ja dodałam 3 , ale myślę, ze spokojnie można dodać 4, bo ciasto było trochę suche. Ale ogólnie smaczne, o dyniowej barwie :)
P rzygotowanie:Do całych jaj wsypać
cukier i utrzeć na puszystą masęDodać puree z dyni i rozpuszczone, przestudzone
masło- wymieszać
Mąkę wymieszać z proszkiem,
solą,
sodką,
cynamonem, gałką ewentualnie
przyprawą do piernikaSuche produkty wsypywać partiami do masy
dyniowo- jajecznej i mieszać mikseremJeśli ciasto byłoby zbyt gęste dodać odrobinę
wody lub
mleka.
przepis stąd - zmodyfikowany trochę przeze mnie .W przepisie nie podano ile powinno być jaj :( ja dodałam 3 , ale myślę, ze spokojnie można dodać 4.
Puree zrobiłam z dyni pokrojonej wpierw na kawałki i ugotowałam ją na sicie nad wrzątkiem.