ßßß
Od dłuższego czasu w mojej lodówce zalegała dynia pasteryzowana. Nie miałam pojęcia co z nią zrobić - aż do wczoraj. Natchnęło mnie i postanowiłam zrobić babeczki dyniowe. Zdjęcie niestety nie oddaje ich uroku, ale musicie mi uwierzyć na słowo, że były bardzo dobre;)Składniki (u mnie wystarczyło na 8 babeczek, ale uprzedzam, że moje foremki mają dość małą pojemność, dlatego radzę zrobić od razu podwójną porcję)szklanka mąki (1/2 pszennej typ 500 i 1/2 graham)1 łyżka przyprawy do piernika1 łyżeczka proszku do pieczenia3 łyżki cukru brązowego nierafinowanego25 g masła180 g puree z dyni (u mnie zblendowana dynia deserowa ze słoika)1 jajkomleko 1,5 % - ok. 30 mlszczypta soliW jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia. cukier, sól i przyprawę do piernika. Dodajemy pokrojone masło, ugniatamy. Dodajemy mleko i jajko, ugniatamy. Dodajemy puree z dyni. Rozlewamy do wysokości 3/4 foremek. Pieczemy ok. 15-20 minut (do suchego patyczka) w 200 stopniach bez termoobiegu.