Wykonanie
Od dłuższego czasu w mojej lodówce zalegała
dynia pasteryzowana. Nie miałam pojęcia co z nią zrobić - aż do wczoraj. Natchnęło mnie i postanowiłam zrobić babeczki
dyniowe. Zdjęcie niestety nie oddaje ich uroku, ale musicie mi uwierzyć na słowo, że były bardzo dobre;)Składniki (u mnie wystarczyło na 8 babeczek, ale uprzedzam, że moje foremki mają dość małą pojemność, dlatego radzę zrobić od razu podwójną porcję)szklanka
mąki (1/2 pszennej typ 500 i 1/2 graham)1 łyżka
przyprawy do piernika1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 łyżki
cukru brązowego nierafinowanego25 g
masła180 g puree z dyni (u mnie zblendowana
dynia deserowa ze słoika)1
jajkomleko 1,5 % - ok. 30 mlszczypta
soliW jednej misce mieszamy
mąkę,
proszek do pieczenia.
cukier,
sól i
przyprawę do piernika. Dodajemy pokrojone
masło, ugniatamy. Dodajemy
mleko i
jajko, ugniatamy. Dodajemy puree z dyni. Rozlewamy do wysokości 3/4 foremek. Pieczemy ok. 15-20 minut (do suchego patyczka) w 200 stopniach bez termoobiegu.