Wykonanie
Truskawki dojrzewają coraz bardziej..trzeba pomyśleć o zapasach na zimę, ale
póki co zapraszam na mufinki z
truskawkami..Przepis znalazłam tutaj i cytuję za autorką..ja jednak zrobiłam z mniejszej porcji.

Składniki na 30 porcji-500 g
mąki tortowej300 g
cukru2 łyżeczki
sody4-5 łyżeczek
proszku do pieczenia2 łyżeczki
cynamonu2 łyżeczki
olejku wanilinowegook 200g
płatków owsianych (opcjonalnie)[nie dałam]2
jajka500 ml
mleka180 ml
olejuok 1/2 kg
truskawek [mogą być mrożone]Kruszonka50 g
cukru50 g
masła100 g mąk iW jednej misce mieszamy suche składniki na ciasto (
mąkę przesiać przez sitko, żeby nie było grudek), a w drugiej płynne składniki i
jajko. Następnie wszystko mieszamy (miksujemy) na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do papierowych papilotek (ok. 2 łyżki stołowe na szt.), na górę układamy
truskawkę i posypujemy kruszonką (ilość wedle upodobania :) - ja biorę 1 łyżeczkę na sztukę).KruszonkaWystarczy wszystko wymieszać razem, aż kruszonka uzyska postać sypkiego piasku :)Teraz już tylko wystarczy posypać nią ciasto i upiec. Uwagi: Z podanych ilości wychodzi dosyć spora ilość kruszonki. Starcza na ok 50 muffinek (1-1,5 łyżeczki / szt) lub porcję
owoców w standardowe j formie do tarty.Pieczemy przez ok 20 minut w temp. ok 200C.



Zrobiłam z połowy porcji i ciasto rozłożyłam do 6 mniejszych i 6 ciut większych papilotek na mufinki [ widać na zdjęciu ]..i te ciut większe - wyszły ciut za duże[ urosły za mocno i nie wyglądały zbyt pięknie] -no ale zjedzone....tak więc z połowy porcji warto zrobić więcej niż 12 mufinek..