Wykonanie
Dzisiejszy obiad,
dorsz zapiekany ze
szparagami i
rzodkiewkami przeszedł moje najśmielsze oczekiwania.
Ryby jemy bardzo często, na ogół grillowanego
łososia ale coraz częściej sięgam i po inne
ryby. Co prawda
dorsz to żadna nowość, ale wierzcie mi nie zawsze można go teraz kupić, kiedy zostało wprowadzone embargo na jego połów.Przyrządziłam
dorsza w stylu włoskim. Najpierw moczyłam
rybę w mocno osolonej wodzie, a później piekłam pod
ziołową pierzynką. Pycha!
Dorsza podałam ze
szparagami i
rzodkiewkami sauté. Nigdy jeszcze nie
jadłam rzodkiewek na ciepło, więc koniecznie musiałam spróbować. Do
ryby…świetna przystawka.
Dorsz zapiekany ze
szparagami i
rzodkiewkamiSkładniki: na 5 porcji800 g
fileta z dorsza2 łyżki posiekanej
natki pietruszki1 łyżka posiekanego
rozmarynu1 łyżka posiekanego
tymianku2 łyżki
tartej bułki2 łyżki zmielonych
orzechów, u mnie laskowe½ łyżeczki
płatków chili2 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę3 łyżeczki
nasion słonecznika, uprażone100 ml
oliwysól i
pieprz do smakuDodatkowo250 g
zielonych szparagówpęczek
rzodkiewek1 łyżka
oliwy1 ząbek
czosnku, przeciśnięty przez praskę1 łyżka świeżych
ziół, u mnie
rozmaryn i
tymianekWykonanie:Podziel
dorsza na równe porcje i ułóż w podłużnej formie. Litr zimnej
wody wymieszaj z 4 łyżkami
soli i zalej nią
dorsza. Mocz
rybę przez 15 minut, następnie osusz ręcznikiem i włóż do piekarnika nagrzanego na 200º( termoobieg) na 5 minut.Wymieszaj składniki na panierkę. Wyjmij
rybę z piekarnika i odlej
wodę.
Posól i popieprz oraz rozprowadź panierkę. Włóż
rybę z powrotem do piekarnika i piecz przez 10 minut.Obetnij zdrewniałe końce
szparagów, a
rzodkiewki pokrój w plasterki. Smaż na rozgrzanej
oliwie przez 2-3 minuty. Pod koniec dodaj
czosnek,
zioła oraz dopraw
solą i
pieprzem.

Polecane przepisyKotleciki
rybne z
topionym serkiemRyba zapiekana z
krewetkami w
kokosowym sosiePenne z
łososiem i sosem
śmietankowo krewetkowymRyba po greckuSuper szybki woke z
łososiem i
krewetkami