ßßß Cookit - przepis na Dorsz zapiekany ze szparagami i rzodkiewkami

Dorsz zapiekany ze szparagami i rzodkiewkami

nazwa

Wykonanie

Dzisiejszy obiad, dorsz zapiekany ze szparagami i rzodkiewkami przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Ryby jemy bardzo często, na ogół grillowanego łososia ale coraz częściej sięgam i po inne ryby. Co prawda dorsz to żadna nowość, ale wierzcie mi nie zawsze można go teraz kupić, kiedy zostało wprowadzone embargo na jego połów.
Przyrządziłam dorsza w stylu włoskim. Najpierw moczyłam rybę w mocno osolonej wodzie, a później piekłam pod ziołową pierzynką. Pycha! Dorsza podałam ze szparagami i rzodkiewkami sauté. Nigdy jeszcze nie jadłam rzodkiewek na ciepło, więc koniecznie musiałam spróbować. Do ryby…świetna przystawka.
Dorsz zapiekany ze szparagami i rzodkiewkami
Składniki: na 5 porcji
800 g fileta z dorsza
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego rozmarynu
1 łyżka posiekanego tymianku
2 łyżki tartej bułki
2 łyżki zmielonych orzechów, u mnie laskowe
½ łyżeczki płatków chili
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
3 łyżeczki nasion słonecznika, uprażone
100 ml oliwy
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo
250 g zielonych szparagów
pęczek rzodkiewek
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
1 łyżka świeżych ziół, u mnie rozmaryn i tymianek
Wykonanie:
Podziel dorsza na równe porcje i ułóż w podłużnej formie. Litr zimnej wody wymieszaj z 4 łyżkami soli i zalej nią dorsza. Mocz rybę przez 15 minut, następnie osusz ręcznikiem i włóż do piekarnika nagrzanego na 200º( termoobieg) na 5 minut.
Wymieszaj składniki na panierkę. Wyjmij rybę z piekarnika i odlej wodę. Posól i popieprz oraz rozprowadź panierkę. Włóż rybę z powrotem do piekarnika i piecz przez 10 minut.
Obetnij zdrewniałe końce szparagów, a rzodkiewki pokrój w plasterki. Smaż na rozgrzanej oliwie przez 2-3 minuty. Pod koniec dodaj czosnek, zioła oraz dopraw solą i pieprzem.
Polecane przepisy
Kotleciki rybne z topionym serkiem
Ryba zapiekana z krewetkami w kokosowym sosie
Penne z łososiem i sosem śmietankowo krewetkowym
Ryba po grecku
Super szybki woke z łososiem i krewetkami
Źródło:http://codojedzenia.pl/dorsz-zapiekany-ze-szparagami-i-rzodkiewkami