Wykonanie
Viva l'Italia! A tak.. tym razem na włoską nutę. Ten przepis wpadł mi w ręce parę lat temu i przypomniałam sobie o nim ponownie, zupełnie niedawno. Troszkę przy nim majstrowałam...w oryginale podano nieznośną ilość
bułki tartej jak dla mnie. I proszę oto jest.. jedno z najprostszych dań
makaronowych z równie prostymi składnikami. Tak więc jest ekspresowo- kwestia ugotowania
makaronu, łatwo- nie czeka nas zbyt wiele pracy i naprawdę smacznie:)
Składniki:ok 100 g
makaronu spaghetti na osobępół szklanki
bułki tartej5 ząbków
czosnku (można dodać mniej)pół łyżeczki
płatków chilli (lub 1 świeża
papryczka chilli)pół szklanki posiekanej
natki pietruszkiłyżka
masłaok 20 ml
oliwysólpieprzWykonanie:
Makaron ugotuj al dente (koniecznie!). Podczas odcedzania
makaronu odlej ok szklankę
wody z gotowania.
Czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozpuść
masło, dodaj
oliwę i podsmaż
czosnek. Nie długo nie może się przypalić. Wsyp
bułkę tartą i ciągle mieszając poczekaj aż się przyrumieni. Przełóż ją do innego naczynia.
Makaron wrzuć na patelnie dodaj odrobinę
oliwy i podsmaż chwilę. Posyp
płatkami chilli (lub świeżą papryczką pokrojoną w kostkę) i dodaj
czosnek z
bułką tartą. Wymieszaj. Jeśli
makaron będzie zbyt suchy, wlej odrobinę
wody z gotowania. Przypraw
solą i
pieprzem. Przed podaniem posyp posiekaną
natką.Smacznego!