ßßß Cookit - przepis na Szparagi gotowane na parze

Szparagi gotowane na parze

nazwa

Wykonanie

Pin It
Sezon szparagowy w pełni ! Najszybszym sposobem przygotowania szparagów jest ugotowanie ich na parze, nie tracą wtedy żadnych swoich właściwości odżywczych i zachowują pełnię smaku. Ja używam do tego celu parowara.
Składniki:
500 g zielonych szparagów
1 łyżka bułki tartej
3 łyżki masła
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki ziaren słonecznika
sól
pieprz
Wykonanie:
Ze szparagów odłamujemy końcówki. To najprostszy sposób na pozbycie się stwardniałej końcówki. Szparag dobrze wie, w którym miejscu powinien się złamać :-).
Zdrewniałe końcówki możemy wykorzystać później do przygotowania wywaru do zupy.
Szparagi układamy na parowarze i gotujemy 10-15 minut, w zależności od tego jak są grube.
W międzyczasie na suchej patelni prażymy bułkę tartą do lekkiego zbrązowienia. Dodajemy masło, gdy się rozpuści dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Masło podgrzewamy do momentu, aż się delikatnie spieni, wtedy wrzucamy natkę, mieszamy i odstawiamy. Na osobnej patelni prażymy słonecznika.
Ugotowane szparagi polewamy bułką z masłem, posypujemy słonecznikiem, soli i pieprzymy.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/05/szparagi-gotowane-na-parze.html