Wykonanie
Uwielbiam kanapki , szczególnie te na gorąco! Na jesienne śniadanie w sam raz. Dzisiaj chcę Wam zaproponować śniadanie po francusku, a mianowicie kanapkę croque madame. Podstawą tej kanapki jest sos Mornay, który przyrządza się na bazie beszamelu z dodatkiem
sera. Bardzo lubię
szwajcarski ser ser gruyère i francuski comté i właśnie te
sery świetnie pasują do tej wykwintnej kanapki na gorąco. Ja jednak dzisiaj wybrałam dumę szwedzkich
serów czyli
ser västerbotten.
Ser ten bardzo przypomina wyżej wymienione
sery, jest nieco ostrzejszy i wyrazisty w smaku.Kanapka croque madame to tak zwany fast food we francuskich kafejkach i barach. Pierwszy croque madame pojawił się już w 1910 roku. Od tej
pory kanapka przeszła wiele metamorfoz ale używając sosu Mornay i smażone
jajko to wciąż tradycyjne croque madame.

Składniki: na 4 porcje8 kromek
tostowego chleba, tutaj przepis2 łyżki francuskiej
musztardy lub wedle smaku8 dużych plastrów
gotowanej szynki z tłuszczykiem8 grubych plastrów
sera, u mnie szwedzki
ser västerbotten4
jajka2 łyżki pokrojonego
szczypiorkuSos Mornay1 ½ łyżki
masła1 ½ łyżki
pszennej mąki300 ml
mlekaszczypta utartej
gałki muszkatałowej2 łyżki
parmezanu100 g
sera + 3 łyżki do posypania, u mnie västerbotten
sól i
pieprz do smaku

Zacznij od przygotowania sosu Mornay. Roztop
masło na patelni i dodaj
mąkę. Przysmaż bez rumienienia
mąki. Dodaj
mleko cały czas mieszając i dopraw
muszkatołową gałką. Teraz dodaj oba
sery starte na tarce. Gotuj sos cały czas mieszając. Ewentualnie dopraw
solą i
pieprzem.Kromki tostowego opiecz w opiekaczu. Każdą kromkę posmaruj
musztardą. Na dolnej kromce ułóż
gotowaną szynkę, plaster
sera i przykryj drugą kromką. Na każdej kanapce rozsmaruj sos Mornay. Zakończ
serem i włóż do nagrzanego na 200ºC piekarnika. Zapiecz kanapki przez około 8 minut lub do momentu aż sos się zrumieni. W
między czasie usmaż
jajka sadzone tak by
żółtko było płynne, jeśli oczywiście takie lubisz. Gorącą kanapkę posyp
szczypiorkiem i jedz
póki jest ciepła.Polecane przepisyTosty z gorgonzola i
gruszkąKanapki z
groszkowym pesto i
fetaBułki z konopiąTosty z pesto i
cheddarKanapka zapiekanka z
jajkiem i
łososiem