ßßß
Składniki: na 4 porcje8 kromek tostowego chleba, tutaj przepis2 łyżki francuskiej musztardy lub wedle smaku8 dużych plastrów gotowanej szynki z tłuszczykiem8 grubych plastrów sera, u mnie szwedzki ser västerbotten4 jajka2 łyżki pokrojonego szczypiorkuSos Mornay1 ½ łyżki masła1 ½ łyżki pszennej mąki300 ml mlekaszczypta utartej gałki muszkatałowej2 łyżki parmezanu100 g sera + 3 łyżki do posypania, u mnie västerbottensól i pieprz do smaku
Zacznij od przygotowania sosu Mornay. Roztop masło na patelni i dodaj mąkę. Przysmaż bez rumienienia mąki. Dodaj mleko cały czas mieszając i dopraw muszkatołową gałką. Teraz dodaj oba sery starte na tarce. Gotuj sos cały czas mieszając. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem.Kromki tostowego opiecz w opiekaczu. Każdą kromkę posmaruj musztardą. Na dolnej kromce ułóż gotowaną szynkę, plaster sera i przykryj drugą kromką. Na każdej kanapce rozsmaruj sos Mornay. Zakończ serem i włóż do nagrzanego na 200ºC piekarnika. Zapiecz kanapki przez około 8 minut lub do momentu aż sos się zrumieni. W między czasie usmaż jajka sadzone tak by żółtko było płynne, jeśli oczywiście takie lubisz. Gorącą kanapkę posyp szczypiorkiem i jedz póki jest ciepła.Polecane przepisyTosty z gorgonzola i gruszkąKanapki z groszkowym pesto i fetaBułki z konopiąTosty z pesto i cheddarKanapka zapiekanka z jajkiem i łososiem