Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 1
jajko- 1 szklanka
mleka- ok. 3/4 szklanki
mąki pszennej- szczypta
soli- 100g
gotowanej szynki-
olej do smażenia*na farsz- 1 pęczek
zielonych szparagów- 1 łyżka
masła- 1 łyżka
mąki pszennej- 200ml
mleka- 60g
sera z niebieską pleśnią- 80g
sera typu
parmezan-
sól i
pieprz-
gałka muszkatołowaSposób przygotowania:1.
Szparagi oczyszczamy, odcinamy twarde końcówki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.2.
Mleko miksujemy z jakiem,
mąką i
solą (ciasto powinno być dość lejące).
Szynkę kroimy w cienkie paski. Na małej ilości
oleju smażymy naleśniki (podczas smażenia na jednej stronie kładziemy paski
szynki, aby zapiekły się w cieście).3. W rondelku rozpuszczamy łyżkę
masła, podsmażamy chwilę z łyżką
mąki, wlewamy
mleko, cały czas mieszamy, dodajemy pokruszone
sery i gotujemy do momentu ich rozpuszczenia, na końcu przyprawiamy gałką,
solą i
pieprzem. Do sosu wrzucamy pokrojone
szparagi (kilka zostawiamy do dekoracji).4. Naleśniki przekładamy przygotowanym sosem, można polać go również po wierzchu, dekorujemy odłożonymi
szparagami.