Wykonanie
Ta zapiekanka to hit maminej kuchni. Każdy, kto jej spróbuje zakochuje się w tym smaku! Pyszna, sycąca, nieszablonowa. Jest trochę pracochłonna, ale naprawdę warto zakasać rękawy, by
potem móc rozkoszować się tym przysmakiem.SKŁADNIKInaleśniki4
jaja3 szkl.
mleka1,5 szkl.
mąki pszennejsos3 łyżki
masła1 szkl.
bulionu15 dkg
serka ziołowego (najlepiej Hochland)50 dkg
pieczarek4 łyżki
oleju6 plastrów
gotowanej szynkiser goudasólpieprzgałka muszkatołowaWYKONANIE1. Naleśniki: Rozmącić
jajka w 1,5 szkl.
mleka, posolić. Odłożyć 2 łyżki
mąki, a resztę połączyć z
mlekiem i
jajkami. Odstawić masę na 30 min. Po tym czasie smażymy z ciasta cienkie naleśniki (powinno wyjść 6 sztuk).2. Sos: Rozpuścić
masło na patelni. Dodać do niego 2 łyżki wcześniej odłożonej
mąki i szybko wymieszać. Zasmażkę zalewamy
bulionem i szklanką
mleka. Dokładnie mieszamy. Gotujemy wszystko przez 5 minut. W powstałym sosie rozpuszczamy
serek topiony. Doprawiamy wszystko
pieprzem i gałką.Sos dzielimy na połowy. Do jednej dodajemy pokrojoną w kosteczkę
szynkę i drobnopokrojone, podsmażone wczesniej
pieczarki.3. Finisz: Naleśniki smarujemy sosem z
pieczarkami i
szynką. Każdy naleśnik kroimy na 4-5 kawałków i układamy w wysmarowanym
masłem naczyniu żaroodpornym, tak aby lekko na siebie zachodziły. Naleśniki polewamy pozostałym sosem (tym bez dodatków;) i posypujemy tartą goudą. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, do momentu, aż zapiekanka lekko się przyrumieni.