ßßß Cookit - przepis na Sposób przygotowania

Sposób przygotowania

nazwa

Wykonanie

Składniki
0,5 litra bulionu
2 pęczki szczawiu
1 łyżka masła + 1 łyżka oleju
1/4 szklanki mleka
1 łyżka mąki pszennej
sól, pieprz
3-4 jajka
koperek do posypania
Masło i olej rozgrzać na patelni, wrzucić umyty i drobno pokrojony szczaw. Podsmażyć aż zwiędnie. Bulion zagotować, dodać połowę szczawiu i zblendować. Dodać pozostały szczaw, zagotować.
Mąkę rozmieszać z mlekiem, wlać do zupy, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo. Po wierzchu posypać koperkiem. Smacznego :)
Źródło:http://czarrnaodkuchni.cba.pl/szczawiowa.htm