Wykonanie
Banalnie prosty, aromatyczny i bardzo smaczny sos
koperkowy na ciepło bez
śmietany to świetny dodatek do różnego rodzaju potraw klopsików lub
sztuki mięsa, bardzo często podaje go z
ziemniakami i
jajkiem ugotowanym na twardo.
składniki na 3 porcje3 łyżki
masła3 łyżki
mąki pszennej3/4 szklanki
mleka1 szklanka
bulionupęczek
koperkuszczypta
soliprzepisW garnku na małym ogniu rozpuszczamy
masło, dodajemy do niego
mąkę i wszystko dokładnie mieszamy. Zasmażkę z
masła i
mąki rozprowadzamy
mlekiem cały czas mieszając, na końcu wlewamy
bulion i całość zagotowujemy. Do sosu wrzucamy posiekany
koperek, dodajemy szczyptę
soli, chwilę mieszamy i doprowadzamy sos do wrzenia a następnie zdejmujemy z ognia.Sos
koperkowy przygotowujemy bezpośrednio przed podaniem, gdyż odgrzewany
traci kolor i aromat.