Wykonanie
czwartek, 29 Marzec 2012, autor: blue_megi, 9 Komentarzy »To ostatnio mój ulubiony sposób na naleśniki. Prosto, szybko i eleganckoSkładniki na naleśniki:szklanka
mlekaszklanka
mąki pszennej1
jajkospora szczypta
soliolej do smażenianadzienie:kilka plasterków
wędzonego łososiamałe opakowanie
serka mascarponepęczek
koperkusólświeżo mielony
pieprzdodatkowo patyczki do szaszłykówMiksujemy
mleko,
mąkę,
jajko i szczyptę
soli. Smażymy naleśniki (5-6 sztuk). Odkładamy do wystudzenia.Każdy naleśnik smarujemy
serkiem mascarpone, układamy gałązki świeżego
koperku i cienkie kawałki
wędzonego łososia. Wedle uznania doprawiamy
solą i
pieprzem (ja używam tylko
pieprzu). Wkładamy do lodówki, żeby łatwiej się kroiło. Gdy się schłodzi wyciągamy. Każdy naleśnik kroimy na 2-2,5 centymetrowe kawałki i nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Podajemy.