Wykonanie
Naleśniki na słodko jem hmm ... chyba nie częściej niż raz na 2 m-ce, kiedy "weźmie" mnie ochota na coś słodkiego.Wtedy serwuję je sobie w najbardziej tradycyjny sposób: z
cukrem lub powidłami. Częściej robię naleśniki z wytrawnym nadzieniem - dziś z puszystą jajecznicą i
łososiem.Pyszne zestawienie, polecam!Składniki na farsz : (na 2 naleśniki - są bardzo syte, i z reguły nie zjada się więcej niż 1 sztukę)4
jajkaszczypta
soliszczypta
pieprzuolej2 łyżki
mlekakawałki
wędzonego łososiakoperek lub
szczypiorekWykonanie:Upiec cienkie naleśniki wg ulubionego przepisu. Mój jest TUTAJ .
Następnie
jajka roztrzepać w miseczce, razem z
mlekiem,
solą i
pieprzem. Proporcje uzależnione są od tego, na ile osób przygotowujemy naleśniki. Patelnię rozgrzać, nalać odrobinę
oleju (lub łyżeczkę sklarowanego
masła) usmażyć nie mocno ściętą jajecznicę.
Łososia pokroić w paseczki. Gorący naleśnik pokrywamy do połowy jajecznicą, na niej układamy kawałki
łososia, posypujemy
koperkiem lub
szczypiorkiem i składamy na pół. Zjadamy gorący :-)