Wykonanie
Szukałam wczoraj pomysłu na nietuzinkowe wykorzystanie
pora. Gdy zobaczyłam ten przepis pomyślałam: ok, pewnie będzie smaczne. Smaczne ? Hm, chciałabym Was przekonać, jak niesamowicie smaczne ! Myślę, że nawet jeśli ktoś do tej
pory nie przepadał za tym warzywem, może je w tej wersji szczerze pokochać ;)Chrupiąca skórka... Wnętrze wręcz kremowe,
por jest słodkawy i bardzo lekki, tłuszczu się nie czuje wcale - to po prostu danie idealne ! Jak dla mnie strzał w 10. Bardzo gorąco zachęcam do spróbowania !Zapraszam też na kulki z
brukselkąSkładniki na ok. 20 sztuk:1/2 kg białej części
pora3 łyżki
oliwy1/3 szklanki
bulionu (u mnie wołowy)40 g.
masła1/2 szklanki
mąki pszennej3/5 szklanki
mlekasól,
pieprz1
jajkobułka tartaolej do smażenia (w głębokim tłuszczu)Przygotowanie :Umytego
pora kroję w plasterki szerokości ok. 3 mm, wrzucam na patelnię z
oliwą, smażę pod przykryciem ok. 5 minut. Dolewam
bulion i duszę jeszcze 5 minut, doprawiam
solą i
pieprzem. W rondlu rozpuszczam
masło, dodaję
mąkę, robię jasną zasmażkę. Do gorącej wlewam
mleko i mieszam energicznie, powinno powstać dość gęste ciasto, które zbije się w kulę i będzie odstawało od brzegów rondla. Dodaję do niego duszone
pory, mieszam do połączenia się składników. Gotową masę ewentualnie jeszcze doprawiam i odstawiam do ostygnięcia.Z zimnej masy formuję kulki wielkości małej
mandarynki, panieruję je w
jajku i
bułce tartej. W głębokim , szerokim garnku rozgrzewam
olej (aż zaczną tworzyć się smugi na dnie), smażę kulki po kilka sztuk przez kilka minut na złotobrązowy kolor. Wyjmuję na papier do odsączenia, podaję gorące, posypane
natką pietruszki.Przepis (lekko zmieniony) z książki TAPAS, wyd. Świat Książki