ßßß Cookit - przepis na Ciasto mocno pomarańczowe

Ciasto mocno pomarańczowe

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na nietypowe ciasto pomarańczowe, nietypowe bo użyłam gotowane w całości pomarańcze. Do tego ciasta proponuję ekologiczne pomarańcze. Pomarańcze gotuję prawie dwie godziny. Ugotowane pomarańcze tracą na goryczy, więc bez obaw można je zmiksować po uprzednim usunięciu pestek. Polecam to ciasto bardzo, bo jest tak aromatyczne, że aż dech zabiera. Poza tym ciasto łatwe w pieczeniu, no i migdałowe. Migdały i pomarańcze to super połączenie Nie potrzeba dodawać żadnych olejków zapachów. To ciasto jest również bezglutenowe, bo nie zawiera mąki. Jeśli macie ochotę na to pyszne ucierane ciasto to proponuję je podać z waniliową bitą śmietaną. Ja już jestem w siódmym niebie!
Składniki: na okrągłą formę o średnicy 26 cm
300 g zmielonych migdałów
300 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
7 jajek
szczypta soli
3 pomarańcze, zmielone 450 g
Wyszoruj pomarańcze, włóż do rondelka i zalej wodą tak aby pomarańcze były przykryte. Gotuj pomarańcze około 2 godzin. Odcedź i ostudź. Przekrój pomarańcze na pół, pozbaw pestek i zmiksuj. Zachowaj 450 gram, dodaj zmielone migdały, cukier i proszek do pieczenia. Miksuj dodając po jednym jajku.
Przytnij spód i pasek z pergaminu potrzebne do wyłożenia formy o średnicy 26 cm. Wylej masę do formy, wygładź i piecz ciasto w nagrzanym piekarniku na 160ºC (termoobieg, bez / około 15 stopni więcej w zależności od piekarnika) około godziny i 10 minut. Sprawdź czy ciasto jest suche za pomocą patyczka. Ciasto możesz przykryć aluminiową folią, jeśli zaczęło się za bardzo przypiekać. Ostudź ciasto, pokrój na kawałki i podaj z bitą śmietaną.
Polecane przepisy
Ciasto ucierane z truskawkami i migdałami
Ciasteczka migdałowe super szybkie
Tarta jabłkowa z karmelem
Muhammara dip z grillowanej papryki i włoskich orzechów
Ciasto z bananami na owsiance
Źródło:http://codojedzenia.pl/ciasto-super-pomaranczowe