Wykonanie
Zapraszam na nietypowe ciasto
pomarańczowe, nietypowe bo użyłam gotowane w całości
pomarańcze. Do tego ciasta proponuję ekologiczne
pomarańcze.
Pomarańcze gotuję prawie dwie godziny. Ugotowane
pomarańcze tracą na goryczy, więc bez obaw można je zmiksować po uprzednim usunięciu pestek. Polecam to ciasto bardzo, bo jest tak aromatyczne, że aż dech zabiera. Poza tym ciasto łatwe w pieczeniu, no i
migdałowe.
Migdały i
pomarańcze to super połączenie Nie potrzeba dodawać żadnych
olejków zapachów. To ciasto jest również bezglutenowe, bo nie zawiera
mąki. Jeśli macie ochotę na to pyszne ucierane ciasto to proponuję je podać z
waniliową bitą śmietaną. Ja już jestem w siódmym niebie!

Składniki: na okrągłą formę o średnicy 26 cm300 g zmielonych
migdałów300 g
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia7
jajekszczypta
soli3
pomarańcze, zmielone 450 g

Wyszoruj
pomarańcze, włóż do rondelka i zalej
wodą tak aby
pomarańcze były przykryte. Gotuj
pomarańcze około 2 godzin. Odcedź i ostudź. Przekrój
pomarańcze na pół, pozbaw pestek i zmiksuj. Zachowaj 450 gram, dodaj zmielone
migdały,
cukier i
proszek do pieczenia. Miksuj dodając po jednym
jajku.Przytnij spód i pasek z pergaminu potrzebne do wyłożenia formy o średnicy 26 cm. Wylej masę do formy, wygładź i piecz ciasto w nagrzanym piekarniku na 160ºC (termoobieg, bez / około 15 stopni więcej w zależności od piekarnika) około godziny i 10 minut. Sprawdź czy ciasto jest suche za pomocą patyczka. Ciasto możesz przykryć aluminiową folią, jeśli zaczęło się za bardzo przypiekać. Ostudź ciasto, pokrój na kawałki i podaj z
bitą śmietaną.

Polecane przepisyCiasto ucierane z
truskawkami i
migdałamiCiasteczka migdałowe super szybkie
Tarta jabłkowa z karmelemMuhammara dip z grillowanej
papryki i
włoskich orzechówCiasto z
bananami na owsiance