Wykonanie
Bardzo mnie zaciekawił przepis na keks z dodatkiem tartego
jabłka, mam do
jabłek słabość i już :)W przepisie Ania zastąpiła typowe
bakalie morelami i
słonecznikiem, co również bardzo mi się spodobało. Keks jest wilgotny, najlepiej się kroi po dokładnym przestudzeniu po kilku godzinach.Ciasto
pokryłam dodatkowo gęstym lukrem typowym dla ciast angielskich z nutą gorzkich
migdałów.Keks jest prosty w wykonaniu, upieczenie go nie sprawia żadnych problemów. Bardzo polecam.Wszystkim czytelnikom mojego bloga serdeczne życzenia smakowitych i zdrowych Świąt, odpoczynku i spełnienia, również w kuchni ;-)


2
jajka225
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
przyprawy do piernikaszczypta
soli175 g
cukru175 g miękkiego
masła200 g
suszonych moreli1/3 szklanki
słonecznikagarść
orzechów włoskichskórka otarta z
pomarańczy2
jabłka starte na dużych oczkachUcieramy miękkie
masło z
cukrem na jasną puszystą masę. Dodajemy po jednym
jajku i dalej ucieramy.Przesiewamy
mąkę i
przyprawy do osobnego naczynia i dodajemy partiami do masy
maślanej, dodając na koniec tarte
jabłko i
skórkę pomarańczową. Na koniec dodajemy
bakalie i mieszamy już łyżką wszystko razem.Ciasto wykładamy do formy średnicy 20 cm posmarowanej tłuszczem, jej dno wykładamy papierem.Pieczemy w 170 stopniach ok 60 minut. Sprawdzamy patyczkiem.Studzimy na kratce. Ostudzone ciasto pokrywamy lukrem.
Lukier:1.5 szklanki
cukru pudru30 g miękkiego
masłaskórka otarta z
pomarańczyłyżeczka ekstraktu z gorzkich
migdałów (
amaretto)1-2 łyżki soku z
pomarańczyWszystkie składniki miksujemy razem, uzyskujemy konsystencję gęstego smarowidła.Pokrywamy nim wierzch i boki ciasta.
