ßßß
Proponuję zacząć od odmierzenia sobie w szklaneczkach czy też miseczkach część składników – tj. cukier i mąkę.Marchew myjemy i obieramy, a następnie ścieramy na małych oczkach, które są z boku tarki.ReklamaMigdały (jeżeli masz w tej cienkiej, brązowej skórce jak ja) to sparz wrzątkiem. Niech sobie w tej wodzie poleżą. Następnie wyciągaj każdego pojedynczo i obieraj – nie wysypuj wszystkich do obrania, bo znowu szybko wyschną i trudno będzie je obrać. Orzechy wraz z obranymi migdałami drobno, a nawet bardzo drobno posiekaj.

Oddziel białka od żółtek.Żółtka utrzyj z połową podanego w składnikach cukru, a następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy, migdały, marchew i całość dokładnie wymieszaj. Na koniec jeszcze tylko szczypta soli i cynamonu (nie zapomnij o cynamonie, bo dodaje autentycznie ciekawego smaczku).

W dużej misce ubij białka na sztywną pianę dosypując w trakcie (powoli) resztę cukru. Jak będzie już sztywna, wmieszaj ją w ciasto.Całość przełóż do natłuszczonej tortownicy o średnicy 22 cm lub średniej formy o podobnych wymiarach. Piecz około 40-45 minut w temperaturze 180’C.
Ciasto gotowe
