Wykonanie
Pisałam już wiele
razy, że moje dzieciaki wprost uwielbiają wszelkiego rodzaju pancakei. Zazwyczaj robię im te ze sprawdzonego przeze mnie już setki
razy przepisu. Jednak od czasu do czasu mam ochotę na odmianę. W poszukiwaniu nowych placuszkowych smaków natknęłam się na cudowny przepis . Dokonałam w nim maleńkiej zmiany - zamiast
orzechów włoskich dałam
migdały, nie polałąm też placuszów
waniliowym syropem, a to dlatego, że dla moich dzieci placuszki istnieją tylko z sosem
truskawkowym.Wiadomość dla koleżanek, które płakały, że od patrzenia na poprzednie danie rosną im
boczki: od tego się nie tyje :)
Składniki:1 1/4 filiżanki
mąki pełnoziarnistej1/3 filiżanki
mąki kukurydzianej1 łyżka
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
soli2
jajka (oddzielnie biała i
żółtka)1/4 filiżanki
oleju roślinnego, plus więcej do smarowania patelni1 1/2 filiżanki
mleka, plus ewentualnie więcej1 dojrzały
banan, pokrojony lub rozgnieciony1/4 filiżanki posiekanych
orzechów włoskich (dałam
migdały)Wykonanie:
Mąki,
sól,
proszek do pieczenia i
cukier wymieszać w dużej misce. W drugiej misce rozmieszać
żółtka,
olej i
mleko. Następnie dodać do sypkich składników i dokładnie wymieszać, aż mikstura będzie gładka. Odstawić na 5 minut do zgęstnienia. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste aby swobodnie spływać z łyżki dodać 1 lub 2 łyżeczki
mleka.Wmieszać
banany i
orzechy (
migdały).
Białka ubić aż
będę powstawały lekkie górki, dodać do ciasta i wymieszać rózgą delikatnie, ale dokładnie.Na patelni rozgrzać odrobinę
oleju i smażyć po 4 placki, aż się zezłocą (około 45 sekund - 1 minuta z każdej strony). Autorka przepisu poleca wlewanie po około 2 łyżek na każdy placuszek i czekanie aż spód placuszka się zezłoci, brzegi będą dobrze wysmażone i pojawią się bąbe lki./wydrukuj przepis/