ßßß
Składniki:1 1/4 filiżanki mąki pełnoziarnistej1/3 filiżanki mąki kukurydzianej1 łyżka cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka soli2 jajka (oddzielnie biała i żółtka)1/4 filiżanki oleju roślinnego, plus więcej do smarowania patelni1 1/2 filiżanki mleka, plus ewentualnie więcej1 dojrzały banan, pokrojony lub rozgnieciony1/4 filiżanki posiekanych orzechów włoskich (dałam migdały)Wykonanie:Mąki, sól, proszek do pieczenia i cukier wymieszać w dużej misce. W drugiej misce rozmieszać żółtka, olej i mleko. Następnie dodać do sypkich składników i dokładnie wymieszać, aż mikstura będzie gładka. Odstawić na 5 minut do zgęstnienia. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste aby swobodnie spływać z łyżki dodać 1 lub 2 łyżeczki mleka.Wmieszać banany i orzechy (migdały).Białka ubić aż będę powstawały lekkie górki, dodać do ciasta i wymieszać rózgą delikatnie, ale dokładnie.Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i smażyć po 4 placki, aż się zezłocą (około 45 sekund - 1 minuta z każdej strony). Autorka przepisu poleca wlewanie po około 2 łyżek na każdy placuszek i czekanie aż spód placuszka się zezłoci, brzegi będą dobrze wysmażone i pojawią się bąbe lki./wydrukuj przepis/