Macie ochotę na jeszcze jedno ciasto z cukinią ? Wczoraj upiekłam na odmianę ciasto czekoladowe z cukinią . Pyszne ciasto przypominające trochę brownie, ale o wiele lżejsze. Cukinia jak zwykle niewyczuwalna, za to ciasto bardzo wilgotne i puszyste, a na dodatek bardzo czekoladowe. Mało tego ciasto pokryłamczekoladowym ganaché.No to pieczemy!Składniki: na blaszkę o wielkości 25 cm x 35 cm500 ml mąki150 ml kakao1 łyżeczka sody oczyszczonejszczypta soli1 łyżeczka cynamonu200 ml cukru200 ml brązowego cukru150g miękkiego masła3 jajka2 łyżeczki waniliowego ekstraktu200 ml zagęszczonego soku jabłkowego100 ml jogurtu500 ml cukinii, startej na grubych oczkachCzekoladowe ganaché100 g gorzkiej czekolady100 ml śmietankicukier perłowy do posypaniaWykonanie:W naczyniu przesiej mąkę, sodę do pieczenia, kakao i cynamon. Dodaj sól.W drugim naczyniu utrzyj miękkie masło z cukrem i waniliowym ekstraktem. Dodaj po jednym jajku, cały czas ucierając.Następnie na przemian dodawaj suche składniki i jogurt z sokiem jabłkowym. Ja zrobiłam to w trzech podejściach.Na koniec już łyżką wmieszaj delikatnie startą cukinię. Przełóż masę do formy wyłożonej pergaminem, wygładz powierzchnię i piecz na 160ºC (termoobieg) przez 50 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.Wyjmij ciasto i ostudz w formie.przygotuj ganaché. Rozpuść czekoladę i śmietankę w kąpieli wodnej i posmaruj ciasto. Posyp perłowym cukrem.Polecane przepisyDietetyczne brownies z dyniiBardzo wilgotne ciasto owocowe