Jeszcze nie koniec weekendu, więc jeszcze jedno ciasto na niedzielę, które dzisiaj rano upiekłam, a mianowicie ciasto ucierane z dulce de leche i jabłkami . Pyszne ciasto z dodatkiem brązowego cukru i cynamonu, ciemnobrązowe, puszyste i wilgotne. Oceńcie sami!Jabłka to moje ulubione owoce. Polecam również ciasto leniwiec z jabłkami czy przepyszną orzechową szarlotkę .Przepis na ciasto ucierane z dulce de leche i jabłkamiSkładniki:120 g miękkiego masła90 g cukru50 g brązowego cukru1 łyżeczka waniliowego ekstraktu2 jajka1 łyżeczka soda oczyszczonej200 g mąki1 łyżeczka cynamonu125 ml jabłkowego soku2 jabłka4 łyżki dulce de lecheDo posypania1 łyżeczka cukru1 łyżeczka brązowego cukru1 łyżeczka cynamonuUtrzyj masło z cukrem i wanilią na puszystą masę. Dodaj po jednym jajku, cały czas ucierając masę. Dodaj dulce del leche. Przesiej mąkę, dynamon i sodę i lekko wymieszaj z masą maślaną na przemian z sokiem jabłkowym. Obierz jabłka, pokrój w kostkę i dodaj do masy. Wymieszaj lekko. Przełóż masę do podłużnej formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką. Piecz ciasto na 175ºC (termoobieg) przez 45 minut lub do suchego patyczka. Ostudź przed pokrojeniem.Polecane przepisyPyszna szarlotka orzechowa z papierówekSzarlotka orzechowa z piankąKruche ciasto z owocamiCiasto ucierane z cukinią i śliwkami