Wykonanie
Pyszne, szybkie, aromatyczne i zupełnie nieskomplikowane ciasto, które wspaniale "chrupie" się do
kawki.- 400g
mąki-250 g
masła-2
jajka- pół szklanki
cukru + garść do posypania
owoców- ok . 1 kg małych
jabłek- pół kilo
śliwek-
cynamon- 10 g drażetek
czekoladowychZ
mąki,
jajek,
masła i
cukru zagniatamy kruche, elastyczne ciasto. Dzielimy je na 3/4 i 1/4 , owijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinkę do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy obie części. Większą część wkładamy na małą prostokątną blaszkę - ma ją wyścielić jak formę do tarty. W środek układamy pokrojone w ćwiartki
śliwki.
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w ćwiartki a następnie w plasterki i dokładamy do
śliwek. W środek wrzucamy draże
czekoladowe. Całość posypujemy
cukrem i
cynamonem. Mniejszą część kroimy w paseczki i układamy w kratkę na owocach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160C ( przy termoobiegu) na około 20 min. ( kruche ciasto ma być brązowe).