ßßß Cookit - przepis na Chrupanka jabłkowo- sliwkowa z czekoladą

Chrupanka jabłkowo- sliwkowa z czekoladą

nazwa

Wykonanie

Pyszne, szybkie, aromatyczne i zupełnie nieskomplikowane ciasto, które wspaniale "chrupie" się do kawki.
- 400g mąki
-250 g masła
-2 jajka
- pół szklanki cukru + garść do posypania owoców
- ok . 1 kg małych jabłek
- pół kilo śliwek
- cynamon
- 10 g drażetek czekoladowych
Z mąki, jajek, masła i cukru zagniatamy kruche, elastyczne ciasto. Dzielimy je na 3/4 i 1/4 , owijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinkę do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy obie części. Większą część wkładamy na małą prostokątną blaszkę - ma ją wyścielić jak formę do tarty. W środek układamy pokrojone w ćwiartki śliwki. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w ćwiartki a następnie w plasterki i dokładamy do śliwek. W środek wrzucamy draże czekoladowe. Całość posypujemy cukrem i cynamonem. Mniejszą część kroimy w paseczki i układamy w kratkę na owocach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160C ( przy termoobiegu) na około 20 min. ( kruche ciasto ma być brązowe).
Źródło:http://malpandom.blogspot.com/2013/08/chrupanka-jabkowo-sliwkowa-z-czekolada.html