Wykonanie
11 września, 2015 by Magdalena Tomaszewska-BolałekTo bardzo proste ciasto, ale znika zaskakująco szybko z talerzy.200 g
mąki100 g
cukru100 g
masła1
jajko1 łyżeczka
cynamonu15
śliwek węgierekDo miski wsypujemy
mąkę,
cukier i
cynamon, wbijamy
jajko i wrzucamy drobno posiekane zimne
masło. Szybko wyrabiamy ciasto i rękoma rozciskamy je w formie o średnicy 24 x 34 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście układamy połówki umytych i osuszonych
śliwek. Ciasto pieczemy przez 35-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Najlepiej smakuj jeszcze ciepłe, podane z kwaśną
śmietaną.

Podobne wpisyCiasto z
jabłkamiCiasto ze
śliwkamiCiasto
cynamonowe z
jabłkami