ßßß Cookit - przepis na Polska Szarlotka

Polska Szarlotka

nazwa

Wykonanie

Jak szarlotka, to tylko domowa i tylko z "rozciapanych" jabłek. Nie interesują mnie amerykańskie "Apple Pies", które mają w sobie całe ćwiartki jabłek.
Nie lubię też kupnych szarlotek, bo przeważnie nie dba się w ich przygotowaniu o dokładność i tfariają się niemiłe niespodzianki w postaci fragmentów ogryzka. Poza tym przeważnie spód nie jest tak smaczny jak trzeba i nawet dobre nadzienie zostaje nim przytłumione, bo jest gruby, ciężki i mdły.
Szarlotka musi być domowa i to najlepiej z antonówkami. Na lekkim kruchym cieście. Z bezą, kruszonką, lub kratką z ciasta. Z musem, w którym wyczuwalne są niewielkie cząstki jabłek, lekko kwaskowym i o aromacie cynamonu.
Oto taka szarlotka:
Szarlotka
Składniki na spód:
około 250g mąki (u mnie orkiszowa biała)
80g cukru
2 jajka
150g masła
Dodatkowo łyżka lub dwie otrąb owsianych/bułki tartej
Na masę jabłkową:
kilogram jabłek - antonówek
około pół szklanki cukru (do smaku)
łyżeczka cynamonu
Na kruszonkę:
około 50g masła
cukier i mąka - na oko
Z podanych składników (mąki, cukru, jajek i masła) szybko zagniatamy kruche ciasto, które przekładamy do blaszki wyłożonej papierem i dokładanie w niej ugniatamy. Następnie podpiekamy w 200 stopniach przez 10-15 minut, na złoty kolor.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, oczywiście pozbawiając je uprzednio ogryzka. Przekładamy do rondelka i dusimy z cukrem, aż się rozpadną. Dodajemy cynamon i mieszamy.
Masło przekładamy do miski i dodajemy do niego stopniowo, w równych proporcjach, cukier i mąkę. Ucieramy czubkami palców, aż masa zacznie przypominać konsystencją mokry piasek - po prostu zacznie wyglądać jak kruszonka.
Na spód wysypujemy cienką warstewką otrąb, lub bułki tartej. Wykładamy jabłka, które następnie wygładzamy łopatka i posypujemy kruszonką.
Pieczemy około 30 minut w 200 stopniach, aż uzyskamy złoty kolor.
Smacznego!
Źródło:http://rozgardiaszkuchenny.blogspot.com/2014/08/polska-szarlotka.html