Wykonanie
Jak szarlotka, to tylko domowa i tylko z "rozciapanych"
jabłek. Nie interesują mnie amerykańskie "Apple
Pies", które mają w sobie całe ćwiartki
jabłek.Nie lubię też kupnych szarlotek, bo przeważnie nie dba się w ich przygotowaniu o dokładność i tfariają się niemiłe niespodzianki w postaci fragmentów ogryzka. Poza tym przeważnie spód nie jest tak smaczny jak trzeba i nawet dobre nadzienie zostaje nim przytłumione, bo jest gruby, ciężki i mdły.Szarlotka musi być domowa i to najlepiej z antonówkami. Na lekkim kruchym cieście. Z
bezą, kruszonką, lub kratką z ciasta. Z musem, w którym wyczuwalne są niewielkie cząstki
jabłek, lekko kwaskowym i o aromacie
cynamonu.Oto taka szarlotka:Szarlotka
Składniki na spód:około 250g
mąki (u mnie orkiszowa biała)80g
cukru2
jajka150g
masłaDodatkowo łyżka lub dwie
otrąb owsianych/bułki tartejNa masę
jabłkową:kilogram
jabłek - antonówekokoło pół szklanki
cukru (do smaku)łyżeczka
cynamonuNa kruszonkę:około 50g
masłacukier i
mąka - na okoZ podanych składników (
mąki,
cukru,
jajek i
masła) szybko zagniatamy kruche ciasto, które przekładamy do blaszki wyłożonej papierem i dokładanie w niej ugniatamy. Następnie podpiekamy w 200 stopniach przez 10-15 minut, na złoty kolor.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, oczywiście pozbawiając je uprzednio ogryzka. Przekładamy do rondelka i dusimy z
cukrem, aż się rozpadną. Dodajemy
cynamon i mieszamy.
Masło przekładamy do miski i dodajemy do niego stopniowo, w równych proporcjach,
cukier i
mąkę. Ucieramy czubkami palców, aż masa zacznie przypominać konsystencją mokry piasek - po prostu zacznie wyglądać jak kruszonka.Na spód wysypujemy cienką warstewką
otrąb, lub
bułki tartej. Wykładamy
jabłka, które następnie wygładzamy
łopatka i posypujemy kruszonką.Pieczemy około 30 minut w 200 stopniach, aż uzyskamy złoty kolor.Smacznego!