ßßß
Nigdy bym nie myślała, że upiekę kiedyś brownie ze szpinakiem. Brownie jest cudownie wilgotne, pachnie jagodami i wanilią, nic mu dodać czy ująć. Jeśli więc macie resztkę szpinaku, który już trochę przywiędnął to polecam Wam to wspaniałe brownie. To brownie jest również bezglutenowe.
Tym przepisem pragnę otworzyć przepis miesiąca w marcu, którego tematem są typowe wypieki z alternatywnymi składnikami. Wierzcie mi ciasto czy chleb można upiec ze wszystkiego. Pamiętacie moje brownie z fasoli, które już prezentowałam na codojedzenia?Składniki:400 ml świeżego szpinaku, lekko ugniecionego200 ml jagód, mogą być mrożone1 łyżeczka soku z limonkiBrownie ciasto czekoladowe90 g masła150 g gorzkiej czekolady , u mnie 70% kakao1 jajko2 łyżeczki ekstraktu waniliowego50 ml syropu z agawy50 g mąki migdałowej, u mnie zmielone migdały2 łyżki mąki kokosowego2 łyżeczki połamanego siemienia lnianego1 łyżka kakao125 ml puree jagodowo szpinakowego, (tyle wyszło z podanych składników)szczypta soliWykonanie:Zmiksuj jagody i szpinaki z dodatkiem soku z limonki. Ubij lekko jajka z waniliowym ekstraktem i syropem z agawy.Rozpuść czekoladę i masło, lekko przestudź i dodaj do masy jajecznej. Następnie dodaj puree i wymieszaj łyżką.W naczyniu wymieszaj wszystkie suche składniki i dodaj do masy, mieszając lekko.Kwadratową foremkę o boku 18 cm wyłóż pergaminem. Napełnij formę masą, wygładź wierzch i piecz w piekarniku na 175ºC (termoobieg) przez 30 minut.
Polecane przepisyPyszne brownie bezglutenoweDietetyczne brownies z dyniiBrownie z kawałkami czekoladyMuffiny brownies z masłem arachidowymCzekoladowe brownies z marshmallows i keksami