Wykonanie
Zapraszam na kolejny eksperyment, nieco dietetyczne brownies z
jagodami i
szpinakiem . Brownies jak wiadomo zawierają mnóstwo kalori w postaci dużej ilości
masła,
cukru i
czekolady. Dzisiaj ograniczyłam te kaloryczne dodatki i zastąpiłam
syropem z agawy, puree z
jagód i
szpinaku, zmielonymi
migdałami i
kokosową mąką.

Nigdy bym nie myślała, że upiekę kiedyś brownie ze
szpinakiem. Brownie jest cudownie wilgotne, pachnie
jagodami i
wanilią, nic mu dodać czy ująć. Jeśli więc macie resztkę
szpinaku, który już trochę przywiędnął to polecam Wam to wspaniałe brownie. To brownie jest również bezglutenowe.

Tym przepisem pragnę otworzyć przepis miesiąca w marcu, którego tematem są typowe wypieki z alternatywnymi składnikami. Wierzcie mi ciasto czy
chleb można upiec ze wszystkiego. Pamiętacie moje brownie z
fasoli, które już prezentowałam na codojedzenia?Składniki:400 ml
świeżego szpinaku, lekko ugniecionego200 ml
jagód, mogą być mrożone1 łyżeczka
soku z limonkiBrownie ciasto
czekoladowe90 g
masła150 g
gorzkiej czekolady , u mnie 70%
kakao1
jajko2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego50 ml
syropu z agawy50 g
mąki migdałowej, u mnie zmielone
migdały2 łyżki
mąki kokosowego2 łyżeczki połamanego
siemienia lnianego1 łyżka
kakao125 ml puree
jagodowo szpinakowego, (tyle wyszło z podanych składników)szczypta
soliWykonanie:Zmiksuj
jagody i
szpinaki z dodatkiem
soku z limonki. Ubij lekko
jajka z
waniliowym ekstraktem i
syropem z agawy.Rozpuść
czekoladę i
masło, lekko przestudź i dodaj do masy jajecznej. Następnie dodaj puree i wymieszaj łyżką.W naczyniu wymieszaj wszystkie suche składniki i dodaj do masy, mieszając lekko.Kwadratową foremkę o
boku 18 cm wyłóż pergaminem. Napełnij formę masą, wygładź wierzch i piecz w piekarniku na 175ºC (termoobieg) przez 30 minut.

Polecane przepisyPyszne brownie bezglutenoweDietetyczne brownies z
dyniiBrownie z kawałkami
czekoladyMuffiny brownies z
masłem arachidowym
Czekoladowe brownies z marshmallows i keksami