ßßß
Składniki:- 350 gr gorzkiej czekolady (około 3,5 tabliczki 100gr, minimum 70% kakao)- 350 gr masła (około 1 i ¾ kostki)- 1 i ¾ szklanki cukru- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (ja użyłem 0,5 laski wanilii)- 1 łyżeczka soli- 1 i ½ kubka mąki- ½ tabliczki czekolady mlecznej- ½ tabliczki czekolady białej- 4 jajkaSposób przygotowania:Rozpuszczamy gorzką czekoladę razem z masłem w garnku i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.Masa powinna być ciepła, ale nie gorąca.Dosypujemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści.Następnie dodajemy wanilię/ekstrakt waniliowy i łyżeczkę soli.Dosypujemy czekoladę deserową i białą i ponownie mieszamy.Rozbijamy 4 jajka i dodajemy do masy. Mieszamy.Dodajemy sólNa koniec dosypujemy mąkę i mieszamy całość, aż masa będzie gładka.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.Małą blachę(30x30 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej nasze ciasto.Pieczemy około 25 minut.
Ten wpis bierze udział w akcji "Wariacje na temat Brownie"