Wykonanie
Uwielbiamy brownies ... Intensywnie
czekoladowe, bardzo wilgotne, wręcz gliniaste.Tradycyjnie to ciacho podaje się pokrojone w zgrabną kostkę, ja proponuję zrobić je w wygodnej formie muffin, co sprawia, że ciasto piecze się jeszcze szybciej i w krótkim czasie można delektować się jego wyjątkowym
czekoladowym smakiem.Składniki na ciasto:200 g
masła1 tabliczka
mlecznej czekolady (100 g)1 tabliczka
gorzkiej czekolady (100 g)250 g
cukru pudru4
jajka1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego150 g
mąki40 g
kakaoWykonanie:W małym rondelku, przy niewysokiej temperaturze, rozpuszczamy
masło, tabliczkę
mlecznej czekolady i pół tabliczki gorzkiej, cały czas mieszając nie dopuszczamy do wrzenia.Po rozpuszczeniu, odstawiamy na moment do lekkiego przestudzenia - w tym czasie możemy posiekać pozostałą
gorzką czekoladę.
Masę
czekoladową przelewamy do większej miski, dodajemy
cukier, kilka kropel ekstraktu
waniliowego i mieszamy dokładnie, powoli wbijając
jajka. Gdy uzyskamy gładka masę, dodajemy przesianą z
kakao mąkę oraz wrzucamy posiekaną
czekoladę.Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do wysmarowanych
masłem zagłębień foremki na muffiny (do pełna, ciasto praktycznie nie rośnie).Tak przygotowane formę wkładamy do nagrzanego do 160 st. piekarnika i pieczemy około 20 minSmacznego! :)Chocoholiczka