ßßß
            
        
Uwielbiamy brownies ... Intensywnie czekoladowe, bardzo wilgotne, wręcz gliniaste.Tradycyjnie to ciacho podaje się pokrojone w zgrabną kostkę, ja proponuję zrobić je w wygodnej formie muffin, co sprawia, że ciasto piecze się jeszcze szybciej i w krótkim czasie można delektować się jego wyjątkowym czekoladowym smakiem.Składniki na ciasto:200 g masła1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g)1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)250 g cukru pudru4 jajka1 łyżeczka ekstraktu waniliowego150 g mąki40 g kakao
Wykonanie:W małym rondelku, przy niewysokiej temperaturze, rozpuszczamy masło, tabliczkę mlecznej czekolady i pół tabliczki gorzkiej, cały czas mieszając nie dopuszczamy do wrzenia.Po rozpuszczeniu, odstawiamy na moment do lekkiego przestudzenia - w tym czasie możemy posiekać pozostałą gorzką czekoladę.
Masę czekoladową przelewamy do większej miski, dodajemy cukier, kilka kropel ekstraktu waniliowego i mieszamy dokładnie, powoli wbijając jajka. Gdy uzyskamy gładka masę, dodajemy przesianą z kakao mąkę oraz wrzucamy posiekaną czekoladę.Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do wysmarowanych masłem zagłębień foremki na muffiny (do pełna, ciasto praktycznie nie rośnie).Tak przygotowane formę wkładamy do nagrzanego do 160 st. piekarnika i pieczemy około 20 minSmacznego! :)Chocoholiczka
