ßßß
Bardzo nam się spodobał pomysł na klasyczne brownies w wersji mini , które można bez problemu spakować i zabrać ze sobą np. do pracy. Dla urozmaicania tym razem przygotowałam te muffiny z dodatkiem ulubionych suszonych moreli. :)Składniki na 12 sztuk:200 g masła1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g)1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)250 g cukru pudru4 jajka1 łyżeczka ekstraktu waniliowego150 g mąki40 g kakao24 suszone morele
Wykonanie:Ciasto na mini brownies przygotowujemy tak jak w przypadku Klasycznych brownies w wersji mini.W małym rondelku, przy niewysokiej temperaturze, rozpuszczamy masło, tabliczkę mlecznej czekolady i pół tabliczki gorzkiej, cały czas mieszając nie dopuszczamy do wrzenia.Po rozpuszczeniu, odstawiamy na moment do lekkiego przestudzenia - w tym czasie możemy posiekać pozostałą gorzką czekoladę.Masę czekoladową przelewamy do większej miski, dodajemy cukier, kilka kropel ekstraktu waniliowego i mieszamy dokładnie, powoli wbijając jajka. Gdy uzyskamy gładka masę, dodajemy przesianą z kakao mąkę oraz wrzucamy posiekaną czekoladę i połowę suszonych moreli.Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do wysmarowanych masłem zagłębień foremki na muffiny (do pełna, ciasto praktycznie nie rośnie) i na górę każdej muffiny kładziemy po jednej moreli.Tak przygotowane formę wkładamy do nagrzanego do 160 st. piekarnika i pieczemy około 20 minSmacznego! :)Chocoholiczka