Wykonanie
Bardzo nam się spodobał pomysł na klasyczne brownies w wersji mini , które można bez problemu spakować i zabrać ze sobą np. do pracy. Dla urozmaicania tym razem przygotowałam te muffiny z dodatkiem ulubionych
suszonych moreli. :)Składniki na 12 sztuk:200 g
masła1 tabliczka
mlecznej czekolady (100 g)1 tabliczka
gorzkiej czekolady (100 g)250 g
cukru pudru4
jajka1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego150 g
mąki40 g
kakao24
suszone moreleWykonanie:Ciasto na mini brownies przygotowujemy tak jak w przypadku Klasycznych brownies w wersji mini.W małym rondelku, przy niewysokiej temperaturze, rozpuszczamy
masło, tabliczkę
mlecznej czekolady i pół tabliczki gorzkiej, cały czas mieszając nie dopuszczamy do wrzenia.Po rozpuszczeniu, odstawiamy na moment do lekkiego przestudzenia - w tym czasie możemy posiekać pozostałą
gorzką czekoladę.Masę
czekoladową przelewamy do większej miski, dodajemy
cukier, kilka kropel ekstraktu
waniliowego i mieszamy dokładnie, powoli wbijając
jajka. Gdy uzyskamy gładka masę, dodajemy przesianą z
kakao mąkę oraz wrzucamy posiekaną
czekoladę i połowę
suszonych moreli.Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do wysmarowanych
masłem zagłębień foremki na muffiny (do pełna, ciasto praktycznie nie rośnie) i na górę każdej muffiny kładziemy po jednej
moreli.Tak przygotowane formę wkładamy do nagrzanego do 160 st. piekarnika i pieczemy około 20 minSmacznego! :)Chocoholiczka