Wykonanie
Brownie to prawdziwy klasyk. Ten ciężki, zbity deser kochają praktycznie wszyscy. Trudno oprzeć się jego aromatowi – w końcu to najbardziej
czekoladowe ciasto, jakie istnieje. Jeżeli jednak nie chcesz przygotować klasycznego brownie – np. ze względu na uczulenie na
kakao lub po prostu chęć zmiany i spróbowania czegoś nowego, przygotuj blondie!Blondie, czyli brownie w wersji z
białą czekoladą, jest bardzo słodkim
ciastem.
Biała czekolada słynie właśnie ze swojej
słodyczy i kremowości. W tym artykule znajdziesz sprawdzony przepis na brownie w wersji blond.Czego potrzebujesz, aby zrobić ciasto
czekoladowe – blondie?Aby zrobić blondie, czyli ciasto z
białą czekoladą w roli głównej, potrzebujesz:Trzy tabliczki
czekolady Białej E.Wedel (jedną z nich możesz zamienić na Białą Karmelovą E.Wedel)½ kostki
masła½ szklanki posiekanych
migdałów¾ szklanki
mąki tortowej2 szczypty
soli1 płaska łyżeczka proszku do piecz3enia2
jajka½ łyżeczki ekstraktu z
wanilii½ łyżeczki ekstraktu
rumowegoJak zrobić ciasto
czekoladowe z białą czekoladą?Przygotowanie blondie nie jest szczególnie trudne. Wystarczy, że podczas pierwszego pieczenia w pełni zastosujesz się do przepisu i podanych w nim proporcji.Przepis na brownie z
białą czekoladą:Przygotuj wszystkie składniki.
Jajka i
masło wyjmij z lodówki odpowiednio wcześniej, aby miały temperaturę pokojową.Posiekaj
masło i przełóż je do garnka. Włącz palnik i rozpuść
masło (najlepiej robi to na wolnym ogniu).Pokrusz 2 i ½ tabliczki
czekolady Białej E.Wedel i dodaj do rozpuszczonego
masła. Energicznie mieszaj, aby
czekolada połączyła się z
masłem. Gdy otrzymasz gładką, kremową masę – ściągnij garnek z palnika. Pozostaw na ok. 10 minut do przestudzenia.W czasie, gdy masa
maślano-czekoladowa będzie stygła, przesiej
mąkę,
cukier,
sól i
proszek do pieczenia do osobnego garnka. Po przesianiu zamieszaj jeszcze kilka
razy, aby
mieć pewność że składniki są odpowiednio wymieszane.Wyjmij mikser. Miksując dodawaj do garnka z
czekoladą i
masłem suche składniki. Wbij
jajka oraz dodaj ekstrakt
waniliowy i
rumowy. Miksuj aż do uzyskania idealnie gładkiej masy.Dodaj do miski z masą posiekane
migdały oraz pozostałą część
czekolady (posiekaną na drobne kawałki)Przelej uzyskane w ten sposób ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. W tym celu najlepiej sprawdzi się foremka do keksu, czyli mała i prostokątna. Blondie samo w sobie nie wyrośnie zbyt wysokie. Dzięki mniejszej, wyżej wylanej foremce efekt końcowy będzie znacznie bardziej estetyczny.Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i włóż do niego ciasto. Piecz przez około 25 – 30 minut. W przypadku blondie nie sprawdzi się test suchego patyczka, bo ciasto musi być nieco wilgotne.Po upieczeniu pozostaw ciasto
czekoladowe na kratce, do wystygnięcia. Pokrój na kwadratowe kawałki i ciesz się smakiem brownie z
białej czekolady.Smacznego!