Wykonanie

Pączki z dodatkiem ugotowanych i utłuczonych
ziemniaków. Od dawna wiadomo, że dodatek
ziemniaków do
pieczywa wpływa na jego większą wilgotność i wydłuża świeżość. Dlaczego nie wykorzystać ich do pączków? Pączki są puchate, pyszne! Możecie je nadziewać dowolnie,
dżemem,
budyniem (może ajerkoniakowym?), masą kajmakową... Warto dzień wcześniej do obiadu ugotować więcej
ziemniaków, odłożyć do pączków ;-).Składniki na około 22 sztuki:500 g
mąki pszennej200 g ugotowanych, utłuczonych lub przeciśniętych przez praskę
ziemniaków (najlepsze odmiany sypkie)50 ml
mleka3 duże
jajka1
żółtko80 g
masła, roztopionego60 g
cukru25 g świeżych
drożdży lub 12 g
drożdży suchychskórka otarta z 1
cytryny lub niedużej
pomarańczy1 łyżka
wódki lub ekstraktu z
wanilii lub
soku z cytrynyPonadto:
cukier puder, do oprószenianadzienie: dowolne, można nadziewać pączki przed smażeniem (np.
dżemem) lub po smażeniu (
budyniem,
dżemem)tłuszcz do smażenia np.
olej rzepakowy,
kokosowy,
smalecMąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn).Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (starając się nie dosypywać
mąki, mimo iż ciasto będzie się lekko kleiło; polecam wyrabiać mikserem z hakiem do
ciasta drożdżowego lub w maszynie do pieczenia
chleba). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony
mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 - 1,3 cm i szklanką o średnicy 6,5 - 7 cm wykrawać pączki. Odkładać je na blaszkę oprószoną
mąką do podwojenia objętości (powinny być bardzo dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).Po wyrośnieciu smażyć pączki w
oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony. Temperatura
oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ pączki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia.Przed podaniem oprószyć
cukrem pudrem.Jasna 'obrączka' na pączkach - tworzy się, gdy pączek jest pięknie wyrośnięty, napuszony i lekki jak chmurka. Wtedy unosi się na powierzchni
oleju bez problemów. Nie ma na tą 'obrączkę' wpływu przykrywanie garnka pokrywką podczas smażenia lub nalewanie
oleju tylko do połowy ich wysokości. To
mity.
Oleju musi być na tyle dużo, by pączek swobodnie w nim pływał i nie dotykał dna.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po tym czasie ciasto wyjąć, lekko zagnieść, i dalej postępować wg przepisu.Smażysz pączki po raz pierwszy? Przeczytaj koniecznie notkę, jak przygotować perfekcyjne pączki .Smacznego :-).



