Wykonanie

Po wielkim rozczarowaniu
smakowym (fu pieczone
faworki, jeśli
śledzicie MW na FB, wiecie, o czym piszę ;-) postanowiłam umilić sobie dzień pysznymi (i smażonymi) pączkami ;-). Bardziej prezent dla
Męża, fana masy kajmakowej, ale już samo ich smażenie bardzo mnie relaksuje. Do kolekcji pączków na MW dołączył kolejny przepis. To pączki z dodatkiem całych
jajek - chociaż smakują mi bez wyjątku wszystkie pączki z przepisów na MW, uważam, że ciasto z dodatkiem całych
jajek jest bardziej stabilne, łatwiejsze do smażenia, a pączki wcale nie mniej smaczne. Wypróbujcie je podczas tegorocznego karnawału!Składniki na około 22 sztuki:500 g
mąki pszennej250 ml
mleka2
jajka, lekko roztrzepane60 g
masła, roztopionego60 g
cukru20 g świeżych
drożdży lub 10 g
drożdży suchych1 łyżka
rumu lub
wódki lub ekstraktu z
waniliiPonadto:drobny
cukier, do obtoczenia3/4 puszki masy kajmakowej (dulce de leche)tłuszcz do smażenia np.
olej rzepakowy,
kokosowy,
smalecMąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn).Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (starając się nie dosypywać
mąki, mimo iż ciasto będzie się lekko kleiło; polecam wyrabiać mikserem z hakiem do
ciasta drożdżowego lub w maszynie do pieczenia
chleba). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony
mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 - 1,3 cm i szklanką o średnicy 6,5 - 7 cm wykrawać pączki. Odkładać je na blaszkę oprószoną
mąką do podwojenia objętości (powinny być bardzo dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).Po wyrośnieciu smażyć pączki w
oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony. Temperatura
oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ pączki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia.Jeszcze ciepłe obtaczać w drobnym cukrze, odkładać na talerzyk.Masę kajmakową przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką do nadziewania i nadziewać nią pączki. Podawać.Jasna 'obrączka' na pączkach - tworzy się, gdy pączek jest pięknie wyrośnięty, napuszony i lekki jak chmurka. Wtedy unosi się na powierzchni
oleju bez problemów. Nie ma na tą 'obrączkę' wpływu przykrywanie garnka pokrywką podczas smażenia lub nalewanie
oleju tylko do połowy ich wysokości. To
mity.
Oleju musi być na tyle dużo, by pączek swobodnie w nim pływał i nie dotykał dna.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po tym czasie ciasto wyjąć, lekko zagnieść, i dalej postępować wg przepisu.Smażysz pączki po raz pierwszy? Przeczytaj koniecznie notkę, jak przygotować perfekcyjne pączki .Smacznego :-).

