Wykonanie

Najmodniejsze pączki w sezonie ;-). Pyszne pączki z kremowym nadzieniem z
masła orzechowego! Po usmażeniu obtoczone w cukrze, udekorowane paskami
czekolady i posypane
solonymi orzeszkami. Pyyycha :-).Składniki na około 12 - 14 sztuk:450 g
mąki pszennej (+ 20 g do podsypywania)180 ml
mleka2
jajka, lekko roztrzepane1
żółtko60 g
masła, roztopionego60 g
cukru20 g świeżych
drożdży lub 10 g
drożdży suchych1 łyżka
Amaretto lub
wódki lub ekstraktu z
waniliiPonadto:drobny
cukier, do obtoczeniakrem z
masła orzechowego (przepis poniżej)tłuszcz do smażenia np.
olej rzepakowy,
kokosowy,
smalecsolone orzeszki, posiekane, do posypania
Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn).Dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (starając się nie dosypywać
mąki, mimo iż ciasto będzie się lekko kleiło; polecam wyrabiać mikserem z hakiem do
ciasta drożdżowego lub w maszynie do pieczenia
chleba). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony
mąką blat, krótko wyrobić. Formować ręcznie - odrywać kawałki ciasta, odważyć około 50 g na każdy mniejszy pączek lub 70 g na spore pączki, formować kulki, następnie odłożyć je na ręczniczek lub stolnicę oprószoną
mąką pszenną. Pączki przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości (około 25 - 40 minut w zależności od temperatury otoczenia; pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).Po wyrośnieciu smażyć pączki w
oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po mniej więcej 3 minuty z każdej strony. Temperatura
oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ pączki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia. Jeszcze ciepłe obtaczać w drobnym cukrze, odkładać na talerzyk. Wystudzić.Krem z
masła orzechowego przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką do nadziewania i nadziewać nią pączki. Udekorować paskami czekoladowymi i posypać drobno posiekanymi
solonymi orzeszkami. Podawać.Krem z
masła orzechowego (na 12 pączków):125 g gładkiego
masła orzechowego125 g
serka mascarpone, schłodzonego100 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej80 g
cukru pudru1,5 łyżki
AmarettoW misie miksera umieścić
masło orzechowe i
serek mascarpone. Zmiksować (końcówka do ubijania
białek przez cały czas przygotowania kremu), do połączenia i powstania gładkiego kremu. Dodać
cukier puder,
amaretto i zmiksować do połączenia. Dodać
śmietanę kremówkę i ubić do powstania jednolitego kremu. Wykorzystać natychmiast.30 g
czekolady deserowej30 ml
śmietany kremówki 36%Składniki umieścić w kąpieli
wodnej i roztopić, wymieszać. Przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego i odciąć końcówkę.Jasna 'obrączka' na pączkach - tworzy się, gdy pączek jest pięknie wyrośnięty, napuszony i lekki jak chmurka. Wtedy unosi się na powierzchni
oleju bez problemów. Nie ma na tą 'obrączkę' wpływu przykrywanie garnka pokrywką podczas smażenia lub nalewanie
oleju tylko do połowy ich wysokości. To
mity.
Oleju musi być na tyle dużo, by pączek swobodnie w nim pływał i nie dotykał dna.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po tym czasie ciasto wyjąć, lekko zagnieść, i dalej postępować wg przepisu.Smażysz pączki po raz pierwszy? Przeczytaj koniecznie notkę, jak przygotować perfekcyjne pączki .Smacznego :-).
