ßßß
Najmodniejsze pączki w sezonie ;-). Pyszne pączki z kremowym nadzieniem z masła orzechowego! Po usmażeniu obtoczone w cukrze, udekorowane paskami czekolady i posypane solonymi orzeszkami. Pyyycha :-).Składniki na około 12 - 14 sztuk:450 g mąki pszennej (+ 20 g do podsypywania)180 ml mleka2 jajka, lekko roztrzepane1 żółtko60 g masła, roztopionego60 g cukru20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych1 łyżka Amaretto lub wódki lub ekstraktu z waniliiPonadto:drobny cukier, do obtoczeniakrem z masła orzechowego (przepis poniżej)tłuszcz do smażenia np. olej rzepakowy, kokosowy, smalecsolone orzeszki, posiekane, do posypaniaMąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn).Dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się lekko kleiło; polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do pieczenia chleba). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, krótko wyrobić. Formować ręcznie - odrywać kawałki ciasta, odważyć około 50 g na każdy mniejszy pączek lub 70 g na spore pączki, formować kulki, następnie odłożyć je na ręczniczek lub stolnicę oprószoną mąką pszenną. Pączki przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości (około 25 - 40 minut w zależności od temperatury otoczenia; pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).Po wyrośnieciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po mniej więcej 3 minuty z każdej strony. Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ pączki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia. Jeszcze ciepłe obtaczać w drobnym cukrze, odkładać na talerzyk. Wystudzić.Krem z masła orzechowego przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką do nadziewania i nadziewać nią pączki. Udekorować paskami czekoladowymi i posypać drobno posiekanymi solonymi orzeszkami. Podawać.Krem z masła orzechowego (na 12 pączków):125 g gładkiego masła orzechowego125 g serka mascarpone, schłodzonego100 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej80 g cukru pudru1,5 łyżki AmarettoW misie miksera umieścić masło orzechowe i serek mascarpone. Zmiksować (końcówka do ubijania białek przez cały czas przygotowania kremu), do połączenia i powstania gładkiego kremu. Dodać cukier puder, amaretto i zmiksować do połączenia. Dodać śmietanę kremówkę i ubić do powstania jednolitego kremu. Wykorzystać natychmiast.30 g czekolady deserowej30 ml śmietany kremówki 36%Składniki umieścić w kąpieli wodnej i roztopić, wymieszać. Przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego i odciąć końcówkę.Jasna 'obrączka' na pączkach - tworzy się, gdy pączek jest pięknie wyrośnięty, napuszony i lekki jak chmurka. Wtedy unosi się na powierzchni oleju bez problemów. Nie ma na tą 'obrączkę' wpływu przykrywanie garnka pokrywką podczas smażenia lub nalewanie oleju tylko do połowy ich wysokości. To mity. Oleju musi być na tyle dużo, by pączek swobodnie w nim pływał i nie dotykał dna.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po tym czasie ciasto wyjąć, lekko zagnieść, i dalej postępować wg przepisu.Smażysz pączki po raz pierwszy? Przeczytaj koniecznie notkę, jak przygotować perfekcyjne pączki .Smacznego :-).