ßßß
Tylko na MW - pączki tiramisu! To karnawałowa propozycja dla wielbicieli słynnego włoskiego deseru. Puszyste pączki nadziewane kremem z mascarpone i likieru migdałowego, oblane kawowym lukrem i oprószone kakao. Są cudowne (mąż mówi, że najlepsze na świecie!), zapiszcie przepis do wykonania lub wrzućcie do ulubionych już teraz :-).Składniki na około 15 sztuk:550 g mąki pszennej14 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych1 szklanka (250 ml) mleka, letniego2 jajka2 żółtka70 drobnego cukru do wypiekówduża szczypta soli100 g masła, roztopionego i przestudzonego2 łyżki likieru AmarettoDo smażenia:olej rzepakowy, smalec lub olej kokosowy, około 1,5 litraMąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn).Dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się lekko kleiło; polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do pieczenia chleba). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, krótko wyrobić. Formować ręcznie - odrywać kawałki ciasta, odważyć około 70 g na każdy pączek, formować kulki, następnie odłożyć je na ręczniczek lub stolnicę oprószoną mąką pszenną. Pączki przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości (około 25 - 40 minut w zależności od temperatury otoczenia; pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).Po wyrośnieciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po mniej więcej 1,5 minuty z każdej strony. Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ pączki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe. Bezpośrednio po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia.Krem z mascarpone:3 żółtka (z dużych jajek)70 g drobnego cukru do wypieków40 ml likieru Amaretto300 g serka mascarpone, schłodzonegoŻółtka i cukier umieścić w misie miksera. Ubić (końcówka do ubijania piany z białek) i otrzymania jasnego i puszystego kremu. Strużką wlewać likier cały czas ubijając. Dodawać mascarpone, w 3 turach, cały czas ubijając do powstania gęstego, puszystego kremu /nie ubijać zbyt długo/.1 szklanka cukru pudru3 łyżki zaparzonej kawySkładniki na lukier umieścić w naczyniu i utrzeć do otrzymania gładkiego lukru. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki dodać odrobinę cukrę pudru, jeśli zbyt gęsty - wody.Ponadto:cappuccino w proszku do oprószenia, niekonieczniekakao do oprószeniaWystudzone pączki nadziewać kremem przy pomocy rękawa cukierniczego i tylki do nadziewania pączków. Polukrować. Natychmiast oprószyć cappuccino w proszku. Po zastygnięciu lukru oprószyć kakao.Smacznego :-).
