Wykonanie
Tylko na MW - pączki tiramisu! To karnawałowa propozycja dla wielbicieli słynnego włoskiego deseru. Puszyste pączki nadziewane kremem z
mascarpone i
likieru migdałowego, oblane
kawowym lukrem i oprószone
kakao. Są cudowne (mąż
mówi, że najlepsze na świecie!), zapiszcie przepis do wykonania lub wrzućcie do ulubionych już teraz :-).Składniki na około 15 sztuk:550 g
mąki pszennej14 g
drożdży suchych lub 30 g
drożdży świeżych1 szklanka (250 ml)
mleka, letniego2
jajka2
żółtka70 drobnego
cukru do wypiekówduża szczypta
soli100 g
masła, roztopionego i przestudzonego2 łyżki
likieru AmarettoDo smażenia:
olej rzepakowy,
smalec lub
olej kokosowy, około 1,5 litra
Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn).Dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (starając się nie dosypywać
mąki, mimo iż ciasto będzie się lekko kleiło; polecam wyrabiać mikserem z hakiem do
ciasta drożdżowego lub w maszynie do pieczenia
chleba). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony
mąką blat, krótko wyrobić. Formować ręcznie - odrywać kawałki ciasta, odważyć około 70 g na każdy pączek, formować kulki, następnie odłożyć je na ręczniczek lub stolnicę oprószoną
mąką pszenną. Pączki przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości (około 25 - 40 minut w zależności od temperatury otoczenia; pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).Po wyrośnieciu smażyć pączki w
oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po mniej więcej 1,5 minuty z każdej strony. Temperatura
oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ pączki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe. Bezpośrednio po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia.Krem z
mascarpone:3
żółtka (z dużych
jajek)70 g drobnego
cukru do wypieków40 ml
likieru Amaretto300 g
serka mascarpone, schłodzonego
Żółtka i
cukier umieścić w misie miksera. Ubić (końcówka do ubijania piany z
białek) i otrzymania jasnego i puszystego kremu. Strużką wlewać
likier cały czas ubijając. Dodawać
mascarpone, w 3 turach, cały czas ubijając do powstania gęstego, puszystego kremu /nie ubijać zbyt długo/.1 szklanka
cukru pudru3 łyżki zaparzonej
kawySkładniki na
lukier umieścić w naczyniu i utrzeć do otrzymania gładkiego lukru. Jeśli
lukier będzie zbyt rzadki dodać odrobinę
cukrę pudru, jeśli zbyt gęsty -
wody.Ponadto:
cappuccino w proszku do oprószenia, niekoniecznie
kakao do oprószeniaWystudzone pączki nadziewać kremem przy pomocy rękawa cukierniczego i tylki do nadziewania pączków. Polukrować. Natychmiast oprószyć
cappuccino w proszku. Po zastygnięciu lukru oprószyć
kakao.Smacznego :-).