Wykonanie
Podczas eksperymentowania z
ciastem parzonym do eklerków powstał jeszcze jeden nowy smak: eklerki z kremem tiramisu. Krem tiramisu to klasyczny krem na ten deser wzbogacony o ziarenka
kawy. Jeśli zostanie Wam odrobina kremu z nadziewania, po prostu wypełnijcie nim pucharek. Smacznego :-).Ciasto parzone (20 - 25 sztuk):1 szklanka
wody (250 ml)80 g
masła1 szklanka
mąki pszennej4
jajka1/3 łyżeczki
soliW rondelku zagotować
wodę z
masłem i
solą. Na gotującą się
wodę wsypać
mąkę i cały czas mieszać/ucierać ciasto drewnianą łyżką, nie ściągając z palnika, przez około 2 - 3 minuty. Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia. Po tym czasie zmiksować/utrzeć z
jajkami do połączenia i uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta:
jajka dodajemy po jednym, stopniowo, za każdym razem miksując do połączenia (to ważne) .Ciasto parzone przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką nr 4B . Wyciskać na blachę (wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia)
ciastka o długości około 10 - 12 cm.Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut. Gotowe eklery powinny być chrupiące z wierzchu i po bokach. Wyjąć, wystudzić na kratce.Krem tiramisu:375 g
mascarpone (1,5 opakowania), schłodzonego3
żółtka3 łyżki
cukru1 łyżka
amaretto1 łyżeczka
kawy naturalnej, zmielonejW misie miksera umieścić
żółtka i
cukier. Utrzeć, do powstania jasnej i puszystej masy (kogel -
mogel). W kilku turach dodać
serek mascarpone, cały czas ubiając. Dodać
amaretto,
kawę i krótko ubić, do połączenia. Schłodzić w lodówce przed rozpoczęciem nadziewania.Dodatkowo:150 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej1 łyżeczka
cukru pudrukakao, do oprószenia
Śmietanę kremówkę i
cukier puder umieścić w misie miksera i ubić.WykonanieKrem tiramisu przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką do nadziewania. Od
spodu, w każdym eklerku zrobić 3 otworki i w taki sposób nadziewać
ciastka (ja dodatkowo dołożyłam im kremu z
boków).
Bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego małą okrągłą tylką. Wycisnąć dekoracyjnie na eklerki. Oprószyć
kakao.Przechowywać w lodówce. Eklery po nadzianiu najlepiej zjeść jak najszybciej, będą miękły.Smacznego :-).