ßßß Cookit - przepis na Eklerki tiramisu

Eklerki tiramisu

nazwa

Wykonanie

Podczas eksperymentowania z ciastem parzonym do eklerków powstał jeszcze jeden nowy smak: eklerki z kremem tiramisu. Krem tiramisu to klasyczny krem na ten deser wzbogacony o ziarenka kawy. Jeśli zostanie Wam odrobina kremu z nadziewania, po prostu wypełnijcie nim pucharek. Smacznego :-).
Ciasto parzone (20 - 25 sztuk):
1 szklanka wody (250 ml)
80 g masła
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka
1/3 łyżeczki soli
W rondelku zagotować wodę z masłem i solą. Na gotującą się wodę wsypać mąkę i cały czas mieszać/ucierać ciasto drewnianą łyżką, nie ściągając z palnika, przez około 2 - 3 minuty. Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia. Po tym czasie zmiksować/utrzeć z jajkami do połączenia i uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta: jajka dodajemy po jednym, stopniowo, za każdym razem miksując do połączenia (to ważne) .
Ciasto parzone przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką nr 4B . Wyciskać na blachę (wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia) ciastka o długości około 10 - 12 cm.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut. Gotowe eklery powinny być chrupiące z wierzchu i po bokach. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Krem tiramisu:
375 g mascarpone (1,5 opakowania), schłodzonego
3 żółtka
3 łyżki cukru
1 łyżka amaretto
1 łyżeczka kawy naturalnej, zmielonej
W misie miksera umieścić żółtka i cukier. Utrzeć, do powstania jasnej i puszystej masy (kogel - mogel). W kilku turach dodać serek mascarpone, cały czas ubiając. Dodać amaretto, kawę i krótko ubić, do połączenia. Schłodzić w lodówce przed rozpoczęciem nadziewania.
Dodatkowo:
150 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
1 łyżeczka cukru pudru
kakao, do oprószenia
Śmietanę kremówkę i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić.
Wykonanie
Krem tiramisu przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką do nadziewania. Od spodu, w każdym eklerku zrobić 3 otworki i w taki sposób nadziewać ciastka (ja dodatkowo dołożyłam im kremu z boków). Bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego małą okrągłą tylką. Wycisnąć dekoracyjnie na eklerki. Oprószyć kakao.
Przechowywać w lodówce. Eklery po nadzianiu najlepiej zjeść jak najszybciej, będą miękły.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/eklerki-tiramisu