Wykonanie
Pyszna drożdżówka w kształcie kłosa, nadziana powidłami, pokryta
cytrynowym lukrem. Bardzo fajna forma ciasta pozwala na swobodne odrywanie poszczególnych bułeczek. Ciasto jest bardzo delikatne, puszyste i wilgotne. Polecam ;) .Składniki ciasta:· 1,5 szklanki
mleka· 50 g świeżych
drożdży· 1,5 szklanki
cukru· 1 kg
mąki pszennej· 150 g rozpuszczonego, przestudzonego
masła· 2
jajka· 2
żółtka· skórka otarta z
pomarańczyDodatkowo:powidła
sok z cytrynowycukier puderjajkoDrożdże kruszymy, zalewamy ciepłym
mlekiem (1/2 szklanki) , dodajemy 2 łyżki
mąki, łyżkę
cukru i dokładnie mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut. Zaczyn dodajemy do
mąki, dodajemy
masło,
cukier, pozostałe
mleko,
żółtka i
jajka oraz skórkę otartą z 1
pomarańczy i wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ponownie lekko zarabiamy.Ciasto dzielimy na 3-4 części. Z każdej formujemy walec. Od góry za pomocą nożyczek nacinamy ciasto w odległości kilku centymetrów- każde nacięcie wyginamy na boki- naprzemiennie - raz w prawą, raz w lewą stronę tworząc kłos. Kłos układamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Przed wstawieniem do piekarnika kłosy smarujemy rozbełtanym z odrobiną
wody jajkiem. Kłosy pieczemy ok. 25 minut- aż ładnie się zrumienią, temp. 180 stopni. Po upieczeniu każde "ziarno" szprycujemy powidłami. Ciepłe smarujemy za pomocą pędzelka gęstym lukrem
cytrynowym (sok z 1
cytryny +
cukier puder ile zabierze). Smacznego!