ßßß Cookit - przepis na Drożdżowy kłos z powidłami

Drożdżowy kłos z powidłami

nazwa

Wykonanie

Pyszna drożdżówka w kształcie kłosa, nadziana powidłami, pokryta cytrynowym lukrem. Bardzo fajna forma ciasta pozwala na swobodne odrywanie poszczególnych bułeczek. Ciasto jest bardzo delikatne, puszyste i wilgotne. Polecam ;) .
Składniki ciasta:
· 1,5 szklanki mleka
· 50 g świeżych drożdży
· 1,5 szklanki cukru
· 1 kg mąki pszennej
· 150 g rozpuszczonego, przestudzonego masła
· 2 jajka
· 2 żółtka
· skórka otarta z pomarańczy
Dodatkowo:
powidła
sok z cytrynowy
cukier puder
jajko
Drożdże kruszymy, zalewamy ciepłym mlekiem (1/2 szklanki) , dodajemy 2 łyżki mąki, łyżkę cukru i dokładnie mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut. Zaczyn dodajemy do mąki, dodajemy masło, cukier, pozostałe mleko, żółtka i jajka oraz skórkę otartą z 1 pomarańczy i wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ponownie lekko zarabiamy.
Ciasto dzielimy na 3-4 części. Z każdej formujemy walec. Od góry za pomocą nożyczek nacinamy ciasto w odległości kilku centymetrów- każde nacięcie wyginamy na boki- naprzemiennie - raz w prawą, raz w lewą stronę tworząc kłos. Kłos układamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Przed wstawieniem do piekarnika kłosy smarujemy rozbełtanym z odrobiną wody jajkiem. Kłosy pieczemy ok. 25 minut- aż ładnie się zrumienią, temp. 180 stopni. Po upieczeniu każde "ziarno" szprycujemy powidłami. Ciepłe smarujemy za pomocą pędzelka gęstym lukrem cytrynowym (sok z 1 cytryny + cukier puder ile zabierze). Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2016/03/drozdzowy-kos-z-powidami.html