Wykonanie
Upiekłam ją dzisiaj, aby była świeża na jutro i pojutrze :) Został z niej tylko kawałek :)Naprawdę polecam, szybka, prosta w wykonaniu i bardzo smaczna babka drożdżowa !Co potrzeba?40g
drożdży100g
cukru2 szklanki
mąki pszennej2/3 szklanki
mleka7
żółtek ( jeśli są bardzo duże to 5)100g
masła2 łyżki
soku z cytrynyja nie dodawałam, ale można dodać skórkę z
pomarańczy, dowolną esnecje lub
rodzynkicukier puder do posypania ( można również polać lukrem)Do dzieła :Zaczyn :
Drożdże rozdrobnić, posypać 1 łyżką
cukru, 1 łyżką
mąki pszennej i zalać 2/3 szklanki ciepłego
mleko Odstawić na 10 minut.A w tym czasie :
Masło rozpuścić i zostawić do ostygnięcia.
Żółtka ucierać z resztą
cukru, aż
zrobi się jasny kremNastępnie:Dodać zaczyn do pozostałej
mąki oraz dołożyć utarte
żółtka. Wymieszać. Dodać
sok z cytryny ( teraz też możecie dodać te składniki, których ja nie dodawałam, a podałam wyżej ) oraz ostygnięte, roztopione
masło.Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.Piec w temperaturze 170 stopni przez 35- 45 minut.Posypać
cukrem pudrem lub polać lukrem :)Smacznego !