ßßß
Upiekłam ją dzisiaj, aby była świeża na jutro i pojutrze :) Został z niej tylko kawałek :)Naprawdę polecam, szybka, prosta w wykonaniu i bardzo smaczna babka drożdżowa !Co potrzeba?40g drożdży100g cukru2 szklanki mąki pszennej2/3 szklanki mleka7 żółtek ( jeśli są bardzo duże to 5)100g masła2 łyżki soku z cytrynyja nie dodawałam, ale można dodać skórkę z pomarańczy, dowolną esnecje lub rodzynkicukier puder do posypania ( można również polać lukrem)Do dzieła :Zaczyn :Drożdże rozdrobnić, posypać 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki pszennej i zalać 2/3 szklanki ciepłego mleko Odstawić na 10 minut.A w tym czasie :Masło rozpuścić i zostawić do ostygnięcia.Żółtka ucierać z resztą cukru, aż zrobi się jasny kremNastępnie:Dodać zaczyn do pozostałej mąki oraz dołożyć utarte żółtka. Wymieszać. Dodać sok z cytryny ( teraz też możecie dodać te składniki, których ja nie dodawałam, a podałam wyżej ) oraz ostygnięte, roztopione masło.Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.Piec w temperaturze 170 stopni przez 35- 45 minut.Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem :)Smacznego !