Wykonanie
Są takie potrawy, o których trudno zapomnieć. Takie smaki, za którymi się tęskni. Ja, wielbicielka
drożdżowego i sernika, jestem w siódmym niebie mając takie ciasto na wyciągnięcie ręki. Zapraszam Was na
struclę z nadzieniem z
twarożku, który jest wyraźnie doprawiony
skórką pomarańczową. Wspaniałe połaczenie smaków.
Składniki:2 szkl
mąki pszennej3/4 szkl
mleka1 łyżeczka suchych
drożdży8 łyżek
cukru1 łyżka esencji waniliowej1/4 szkl rozpuszczonego
masła1
jajko250g
twarożku1
żółtko50g miękkiego
masła3 łyżki
cukru1 łyżeczka świeżo utartej skórki z
pomarańczacukier puderPrzygotowanie:W ciepłym
mleku rozpuścić
drożdże.
Mąkę wymieszać z
cukrem, wlać
mleko, dodać
jajko i esencję
waniliową. Wyrobić gładkie ciasto. Wlać rozpuszczone
masło i zagniatać tak długo, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość.
Masło wymieszać z
cukrem, dodawać stopniowo
twarożek. Następnie dodać skórkę z
pomarańczy i
żółtko.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek. Rozsmarować
twarożkowe nadzienie i zwinąć w ciasny naleśnik. Przekroić na pół, dzieląc na dwa mniejsze. Następnie każdy z nich rozciąć wzdłuż, zostawiając jeden koniec nieprzecięty. Przeplatać ze sobą dwie części na przemian, odwracając częścią wewnętrzną (z nadzieniem) na zewnątrz. Powtórzyć z drugim
ciastem.Włożyć do wysmarowanej blaszki, jednej obydwa ciasta jak na zdjęciu (wielkości dwóch keksówek), lub do dwóch pojedynczych foremek.Odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.Piec w temperaturze 180 C przez 30 minut.Wystudzone ciasto udekorować
cukrem pudrem.Smacznego :)