ßßß
Składniki:2 szkl mąki pszennej3/4 szkl mleka1 łyżeczka suchych drożdży8 łyżek cukru1 łyżka esencji waniliowej1/4 szkl rozpuszczonego masła1 jajko250g twarożku1 żółtko50g miękkiego masła3 łyżki cukru1 łyżeczka świeżo utartej skórki z pomarańczacukier puderPrzygotowanie:W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Mąkę wymieszać z cukrem, wlać mleko, dodać jajko i esencję waniliową. Wyrobić gładkie ciasto. Wlać rozpuszczone masło i zagniatać tak długo, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość.Masło wymieszać z cukrem, dodawać stopniowo twarożek. Następnie dodać skórkę z pomarańczy i żółtko.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek. Rozsmarować twarożkowe nadzienie i zwinąć w ciasny naleśnik. Przekroić na pół, dzieląc na dwa mniejsze. Następnie każdy z nich rozciąć wzdłuż, zostawiając jeden koniec nieprzecięty. Przeplatać ze sobą dwie części na przemian, odwracając częścią wewnętrzną (z nadzieniem) na zewnątrz. Powtórzyć z drugim ciastem.Włożyć do wysmarowanej blaszki, jednej obydwa ciasta jak na zdjęciu (wielkości dwóch keksówek), lub do dwóch pojedynczych foremek.Odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.Piec w temperaturze 180 C przez 30 minut.Wystudzone ciasto udekorować cukrem pudrem.Smacznego :)