ßßß Cookit - przepis na Strucla z pomarańczowo-serowym nadzieniem

Strucla z pomarańczowo-serowym nadzieniem

nazwa

Wykonanie

Są takie potrawy, o których trudno zapomnieć. Takie smaki, za którymi się tęskni. Ja, wielbicielka drożdżowego i sernika, jestem w siódmym niebie mając takie ciasto na wyciągnięcie ręki. Zapraszam Was na struclę z nadzieniem z twarożku, który jest wyraźnie doprawiony skórką pomarańczową. Wspaniałe połaczenie smaków.
Składniki:
2 szkl mąki pszennej
3/4 szkl mleka
1 łyżeczka suchych drożdży
8 łyżek cukru
1 łyżka esencji waniliowej
1/4 szkl rozpuszczonego masła
1 jajko
250g twarożku
1 żółtko
50g miękkiego masła
3 łyżki cukru
1 łyżeczka świeżo utartej skórki z pomarańcza
cukier puder
Przygotowanie:
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Mąkę wymieszać z cukrem, wlać mleko, dodać jajko i esencję waniliową. Wyrobić gładkie ciasto. Wlać rozpuszczone masło i zagniatać tak długo, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość.
Masło wymieszać z cukrem, dodawać stopniowo twarożek. Następnie dodać skórkę z pomarańczy i żółtko.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek. Rozsmarować twarożkowe nadzienie i zwinąć w ciasny naleśnik. Przekroić na pół, dzieląc na dwa mniejsze. Następnie każdy z nich rozciąć wzdłuż, zostawiając jeden koniec nieprzecięty. Przeplatać ze sobą dwie części na przemian, odwracając częścią wewnętrzną (z nadzieniem) na zewnątrz. Powtórzyć z drugim ciastem.
Włożyć do wysmarowanej blaszki, jednej obydwa ciasta jak na zdjęciu (wielkości dwóch keksówek), lub do dwóch pojedynczych foremek.
Odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.
Piec w temperaturze 180 C przez 30 minut.
Wystudzone ciasto udekorować cukrem pudrem.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchniawhisper.blogspot.com/2012/08/strucla-z-pomaranczowo-serowym.html