Wykonanie
Wiem, że lubicie takie słodkości bez
cukru i bez
mąki. Zatem kolejny przepis na "coś" słodkiego :) opierałam się na przepisie, którego pierwotną wersję znajdziecie TUTAJ
PRZEPIS (na 18 sztuk):SKŁADNIKI:0,5 szklanki lub małego kubka (poj.250 ml)
pure z dyni2
jaja1 szklanka zmielonych
migdałów1,5 szklanki zmielonych
ziaren słonecznika1/3 szklanki
oleju2 łyżki płynnego
miodu),2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka mielonego
cynamonu1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1. Przygotowujemy
dynie do
pure. Obieramy, kroimy w kostkę i parujemy lub gotujemy w niewielkiej ilości
wody do miękkości. Po ugotowaniu ucieramy lub blenderujemy.
2.
Miód rozpuszczamy
3. Mielimy 0,5 szklanki
ziaren słonecznika4. Wszystkie składniki sypkie: zmielony
słonecznik,
migdały, proszek i
przyprawy mieszamy
5. Oddzielamy
żółtka od
białek. Do
żółtek dodajemy
miód,
olej, ekstrakt,
pure z dyni. Wszystko dokładnie mieszamy.
6. Ubijamy pianę z
białek7 . Mieszamy dokładnie składniki sypkie z mieszanką
żółtek z
pure8 . Na koniec dodajemy pianę z
białek i delikatnie mieszamy
9. Wykładamy ciasto do foremek. Pieczemy w 180 st. C około 20 minut.
...i GOTOWE!!!Ja polałam babeczki rozpuszczoną
czekoladą 85%
kakao z odrobiną
miodu